Plánuje prezident Steinmeier vyhlásiť voľby v Sasku a Durínsku za neplatné? Samozrejme len ak etablované strany v nich pohoria!

28.08.2024 17:55

Každý, kto útočí na „základy našej demokracie“, tak „moc by sa mu nemala dostať do rúk,“ povedal spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier v letnom rozhovore pre prosystémovú televíziu ZDF.

 

Najnovšie prieskumy hovoria jasnou rečou k  nedeľnej otázke o krajinských voľbách v Durínsku a Sasku: Vedie tam AfD, v Durínsku dokonca s veľkým odstupom pred ostatnými stranami. Táto tendencia sa po krvavom kúpeli v Solingene pochopiteľne pravdepodobne ešte výrazne zvýši.

 

Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier teraz vidí demokraciu „v ohrození“ z nadchádzajúcich volieb.

 

„Každý, kto útočí na „základy našej demokracie“, by nemal mať v rukách moc.“

Namiesto toho treba bojovať za tých, „ktorí stoja za systémom, ktorý niektorí nenávidia,“ povedal Steinmeier v letnom rozhovore ZDF.

 

A za systémom stoja staré strany, ktoré sa v súčasnosti musia báť o svoju moc – najmä v Durínsku.

 

„Ide o politiku, politické inštitúcie, odbory, strany, verejnoprávne vysielanie a slobodné médiá,“ a protiestablišmentové strany nedávali „ponuky, ktoré chcú túto krajinu mať každý deň o niečo lepšiu, ale tieto strany chcú inú krajinu,“ pripomenul Steinmeier.

 

A tí, ktorí nenávidia Steinmeierov systém, to sú prirodzene strana AfD a jej voiiči.

 

Nie je to tak dávno, čo spolkový prezident urážal AfD ako stranu, ktorá si chytá potkany a tým urážal jej voličov ako potkany. Hanebné a nedôstojné muža, ktorý vyhlasoval, že chce byť prezidentom všetkých občanov – bez rozdielu!

 

Steinmeier využíva krvavý kúpeľ v Solingene na to, aby požadoval väčší dohľad nad obyvateľstvom, viac personálu pre bezpečnostné orgány a rozšírenie právomocí napríklad Spolkového úradu kriminálnej polície. Pravdepodobne je to úplne v záujme jeho straníckej kolegyne, ministerky Nancy Faeser, ktorá stále fanatickejšie pracuje na podkopávaní základného zákona, ktorý má v prvom rade chrániť občanov pred štátom, ak porušuje ich práva zaručené ústavou.

 

Nemecký právnik Steinhöfel dokonca interpretuje Steinmeierovu vetu „Kto útočí na základy našej demokracie, moc sa mu nesmie dostať do rúk“ ako imperatívnu výpoveď „Tieto voľby vo východnom Nemecku v prípade potreby musia byť zvrátené“.

Kde sa skutočne nachádza nepriateľ proti demokracii a otvorenej spoločnosti?

 

V skutočnosti to však nie sú voliči (a či potkany v reči prezidenta Nemecka) v Durínsku a Sasku, ktorí sú „útokom na základy demokracie“, ale oveľa viac je nepriateľské voči demokracii, čo tu povedal Steinmeier a čo už pravdepodobne tajne plánuje.

 

A to hoci dobre vie, že v týchto východných spolkových krajinách prípadné zvrátenie volieb môže vyvolať podmienky podobné občianskej vojne.

 

Ale aj niečo také vždy vyhovovalo totalitne zmýšľajúcim politikom a ich vlastnému konceptu štátu a demokracie (podľa hesla „štát a demokracia, to sme len my!“).