Orbánova pomsta Bruselu: Maďarsko chce zaplatiť všetkým migrantom cestovné lístky do Bruselu

24.08.2024 13:45

Európsky súdny dvor uložil Maďarsku miliónovú pokutu za porušenie azylového práva EÚ. Teraz Budapešť reaguje hrozbou:

 

Maďarská vláda oznámila, že je pripravená zaplatiť každému migrantovi jednu letenku do Bruselu. V spore s EÚ o jej azylovú politiku vláda Viktora Orbána poriadne pritvrdila tón.

 

„Sme pripravení zaplatiť jednorazové lístky do Bruselu všetkým migrantom a žiadateľom o azyl, ktorí sa snažia dostať do Európskej únie,“

povedal vo štvrtok novinárom v Budapešti Gergely Gulyás, šéf kabinetu premiéra Viktora Orbána.

 

Reagoval tak na júnový príkaz Európskeho súdneho dvora (ESD), podľa ktorého malo Maďarsko zaplatiť pokutu 200 miliónov eur za sústavné porušovanie azylového práva EÚ. 

 

Sudcovia ESD tiež uložili Maďarsku ďalšie pokuty vo výške jeden milión eur denne za nesplnenie povinnosti, a to tak dlho kým Budapešť nezosúladí svoju politiku s pravidlami EÚ.

 

 

„Brusel nás chce prinútiť pustiť migrantov k nám za každú cenu. Ak bude EÚ naďalej uvalovať na Maďarsko pravidlá, „ktoré neumožňujú zatýkanie migrantov na hraniciach, tak moja krajina ponúkne každému migrantovi bezplatnú dopravu do Bruselu. Keďže Maďarsko nechce platiť ani dodatočnú dennú pokutu, tak tým, ktorí budú chcieť, bude vstup povolený a budú potom poslaní ďalej.

Ak Brusel chce migrantov, môže ich mať, dostane ich,“  povedal Gulyás.   

 

 

Od migračnej krízy v roku 2015 zaujala Orbánova vláda tvrdý postoj voči žiadateľom o azyl. Maďarsko postavilo ploty z ostnatého drôtu na južnej hranici so Srbskom a Chorvátskom a vytvorilo viacero tranzitných zón v pohraničnej oblasti so Srbskom, kde boli zadržiavaní migranti.

 

Tieto zóny sú teraz uzavreté. Európska komisia sa medzitým sťažovala na prísnu azylovú politiku Maďarska, ako je prax, že žiadateľom o azyl umožňuje podávať svoje žiadosti iba na maďarských ambasádach v zahraničí, čo je v rozpore s právom EÚ., oznámil Brusel.