Orbán na svojej mierovej misii po svete urobil pre mier na Ukrajine neporovnateľne viac ako Brusel za dva roky. Bruselu sa to ale nepáči a kritizuje ho!

11.07.2024 21:24

Maďarská vláda sa očividne usiluje o aktívne predsedníctvo v Rade EÚ, a to k veľkej nespokojnosti byrokratov v Európskej komisii. Orbánova návšteva Kyjeva bola prekvapením, no „komentovali“ ju len pokrčením plecami. Putinova návšteva v Moskve, ako aj návšteva informačného summitu Organizácie tureckých štátov boli Bruselom silne kritizované.

 

O jeho návšteve Číny Brusel nemá bližšie informácie a vie len to, že odtiaľ odletel do Washingtonu na vrcholové stretnutie NATO.

 

 

V rozhovore s Rogerom Köppelom, šéfredaktorom Weltwoche Orbán o.i. tajuplne prezradil:

„A budúci týždeň budem mať niekoľko stretnutí, ktoré budú rovnako prekvapivé a keď prídem, budú prekvapení, že som tam."

 

Magyar Hirlap k Orbánovej návšteve v Pekingu:

 

„Si Ťin-pching na stretnutí s maďarským premiérom vyzval globálne spoločenstvo, aby vytvorilo podmienky pre mier na Ukrajine. Vyhlásil, že bude na Ukrajine prímerie, keď všetky hlavné mocnosti prejavia pozitívnu energiu namiesto negatívnej energie.

 

Podľa záberov zo stretnutia maďarskej a čínskej strany premiér Viktor Orbán a čínsky prezident Si Ťin-pching rokovali 8. júla 2024 za prítomnosti ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa, ministra obchodu Jánosa Bókua, štátneho ministra pre  záležitosti Európskej únie Jánosa Mátéa a hlavného poradcu predsedu vlády Orbána pre národnú bezpečnosť Marcella Bíróa.

 

"Medzinárodné spoločenstvo by malo vytvoriť podmienky a pomôcť obom stranám obnoviť priamy dialóg a rokovania," povedal čínsky vodca Si Ťin-pching.

Počas rozhovoru Orbán ocenil čínsku mierovú iniciatívu ku konfliktu na Ukrajine.

Mierovú iniciatívu Viktora Orbána pozitívne ocenil aj slovenský premiér Fico.