Orbán letí za Trumpom na Floridu. Trump vypracoval plán na mierové vyriešenie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou

11.07.2024 21:37

Po Zelenskom, Putinovi a Si Ťin-pchingovi dnes podľa medializovaných informácií v USA navštívi Donalda Trumpa Viktor Orbán.

Na amerického prezidenta Joe Bidena nemal čas – lepšie povedané, zrejme ho už nepokladá za dôležitého. Teraz sa Orbán vydal v ústrety mužovi, ktorý by sa čoskoro mohol opäť stať najmocnejším potentátom na svete.

 

Orbán odcestoval do USA, aby sa zúčastnil na summite NATO. O plánovanom stretnutí s Trumpom svojich „spojencov“ v Bruseli neinformoval, uviedli pre Financial Times dvaja diplomati EÚ.

V centrálach v Bruseli a Washingtone budú zúriť ako nepríčetní po Orbánovej ceste na Floridu.

 

Predseda Rady EÚ porušuje jednotné zahraničnopolitické pozície Európskej únie, odznelo už po jeho „svojvolnej“ návšteve Moskvy.

 

Vysoký Trumpov poradca potvrdil štvrtkové stretnutie s Orbánom a podľa Financial Times dodal, že „akékoľvek reči o tom, že Orbán vyjednáva tajné dohody alebo niečo podobné, sú nezmysly.

 

Maďarský premiér vyzval na okamžité mierové rozhovory s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine.

 

Počas Trumpovho funkčného obdobia Putin neurobil žiadny krok k útoku na Ukrajinu.

Bývalý prezident USA opakovane povedal, že ak by zostal prezidentom, Putin by nikdy nezačal vojnu.

Trump verejne vyhlásil, že konflikt môže vyriešiť do 24 hodín. 

 

Dodám, že v Číne má Viktor Orbán viac váhy a váženosti ako Olaf Scholz a celá jeho vláda a k tomu ešte aj EÚ parlament. Len v priebehu jedného týždňa sa Orbán stretol s najdôležitejšími osobnosťami na svete, ale taký kancelár Scholz bol v Číne privítaný iba zástupcom primátora v jednom provinčnom meste.