Olaf Scholz vylučuje dodávky zbraní s dlhým doletom Kyjevu – vyhlásil to teraz pred voľbami v Brandenbursku

15.09.2024 10:56

Ukrajina žiada od USA, Veľkej Británie a Nemecka povolenie použiť rakety proti cieľom na ruskom území. Rusko považuje takéto použitie zbraní za priamu účasť vo vojne.

 

Kancelár Olaf Scholz vylúčil teraz, ako aj v budúcnosti dodávky presných zbraní dlhého doletu na Ukrajinu, a to bez ohľadu na rozhodnutia aliančných partnerov.

 

Na občianskom dialógu s Olafom Scholzom v Prenzlau v Brandenbursku nemecký kancelár zopakoval svoje odmietnutie dodania riadenej strely Taurus s doletom z Ukrajiny do Moskvy (približne 500 kilometrov) s odôvodnením, že by to znamenalo „veľké riziko eskalácie“, s možným negatívnym dopadom pre Nemecko.

 

"A preto som povedal nie a žiadosť Ukrajiny som zamietol. A samozrejme to platí aj pre iné podobné zbrane, lebo ak by sme ich dodali, mohli by Ukrajinci strieľať na územie Ruska tiež aj na takú veľkú vzdialenosť. Takto to z našej strany aj zostane.

 

A tak to zostane aj v tom prípade,keď sa iné krajiny rozhodnú inak,“

 

vyhlásil kancelár Scholz a vyvolal tak určite hnev vojnových štváčov v Nemecku, ako je napríklad zahraničný expert CDU Roderich Kiesewetter.

 

Ten už v minulosti nemeckého kancelára opakovane kritizoval za jeho údajne „proruskú politiku“, keď podľa neho zdržiaval dodávky zbraní Kyjevu, alebo sa v iných prípadoch zdrahál dodávky povoliť.