Obrovský škandál: Šéfredaktorka ZDF „urobila“ po volebnom víťazstve AfD v Durínsku z tejto strany a jej voličov nacistov a fašistov

03.09.2024 22:14

Šéfredaktorka ZDF Betina Schausten vo svojom komentári po nedeľných krajinských voľbách v Durínsku, ktoré presvedčivo vyhrala AfD konkrétne povedala:

 

„Druhá svetová vojna sa začala 1. septembra 1939 útokom Wehrmachtu na Poľsko. Nemecko pokrylo celý svet utrpením a smrťou, zavraždilo šesť miliónov Židov.“

 

Potom prešla k veľkému volebnému úspechu durínskeho šéfa AfD Björna Höckeho v nedeľu 1. septembra a povedala nasledovné:

 

„Prvého septembra 2024, o 85 rokov neskôr, v Nemecku „Spolkový štát Durínsko má stranu, ktorá je najsilnejšou politickou silou, ale ktorá je podľa Úradu na ochranu ústavy preukázaná ako pravicovo extrémistická, s kandidátom na čele, ktorý hovorí ako fašista a dá sa ním aj nazvať.“

 

Mienila tým Björna Höckeho, ktorý mimochodom je rodákom zo západného Nemecka a ktorý vyštudoval na Justus-Liebig-Universität Gießen.

 

Schausten sa sťažovala, že výsledok volieb sa „ťažko znáša“. 

Podľa nej je tento deň „politickým medzníkom“ a „pripomenutím pre tých, ktorí sa narodili neskôr“. 

 

Povedala aj to, že viac ako 30 percent durínskych občanov, ktorí volili AfD, síce neboli „z väčšej časti neonacisti“ (to znamená podľa tejto systémovej pätolízačky, že zvyšok boli neonacisti a fašisti), ale napriek tomu volili pravicovo-extrémistickú stranu.

 

Je Höckeho obrovský úspech v Durínsku predzvesťou druhej éry národného socializmu? 

 

Na základe vyjadrení Schausten možno tvrdiť, že sama určite vie, že tomu tak nie je, ale je zrejmé, že chcela v občanoch vyvolať strach, že to v dôsledku sily AfD Nemecku skutočne hrozí.

 

Šéfredaktorka ZDF Schausten vo volebnú noc šokovala divákov absurdným historickým porovnaním, keď rétoricky manipulatívne dala do úzkeho súvisu hitlerovský nacizmus s AfD a jej voličmi. Tým sa de facto dopustila kriminálneho činu.

 

Oldenburský právnik a profesor mediálneho a telekomunikačného práva Volker Boehme-Neßler bol zhrozený z komentára šéfredaktorky ZDF Bettiny Schausten o voľbách v Durínsku.

 

"Táto osoba dáva demokraticky dosiahnuté volebné víťazstvo AfD 1. septembra 2024 do historickej súvislosti s nacistickým útokom na Poľsko z 1. septembra 1939. Aké neuveriteľné bagatelizovanie národných socialistov!"

napísal Boehme-Neßler v pondelok na X.

 

Pre právnika profesora Boehme-Neßlera „takíto ľudia nemajú miesto vo verejnom vysielaní“. Požiadal, aby rada televízie ZDF vyvodila závery a hneď iniciovala okamžité odvolanie šéfredaktorky.

 

Na X medzitým prebieha búrlivá diskusia o komentári šéfredaktorky ZDF.

 

„Schausten „ešte nevrástla do demokracie a ani sa jej to už nepodarí“, napísal jeden používateľ.

„S takýmito komentármi by mohla moderovať len „Čierny kanál“ v hamburskej televízii NDR,“ uviedol iný.

 

Ďalší diváci si položili otázku, či takéto historické porovnanie úspechu AfD s útokom na Poľsko nie je trestným činom relativizácie holokaustu. 

 

Ešte je tu jedna dôležitá otázka, na ktorú sa však sotva dozvieme odpoveď: 

 

Urobila Schausten tento úbohý komentár sama z vlastnej iniciatívy, alebo ho musela urobiť na vyšší príkaz?