Objektíne prognózy o schopnostiach Harris sú pesimistické, napriek veľkému nadšeniu Demokratov, ktoré vyvolala na ich straníckom zjazde

23.08.2024 23:10

Odkedy americký prezident Joe Biden hodil uterák do ringu a prenechal kandidatúru svojej viceprezidentke Kamale Harris, tak Demokrati sa vznášajú na vlne novej eufórie a vzájomne sa uisťujú o jej volebnom víťazstve. Za svojou novou prezidentskou kandidátkou sú zjednotení a nadšene ju oslavovali na zjazde Demokratickej strany v Chicagu.

Politické ťažké váhy – ako Michelle a Barack Obama, Bill Clinton – stoja za Harris. Na podporu 59-ročnej Harris sa otvorene vyjadruje aj legenda talkshow Oprah Winfrey. O dobrú atmosféru na zjazde sa starali aj Stevie Wonder a John Legend. Demokrati a ich priaznivci majú určite čo oslavovať. Harris v aktuálnych prieskumoch predbieha svojho protikandidáta Donalda Trumpa. Je tu eufória a pocit nového začiatku. Harris by mohla byť prvou ženou v histórii USA, ktorá vstúpi do Bieleho Domu ako prezidentka.

 

Voľby v novembri sú podľa odborníkov jedny z najdôležitejších v krajine. Pretože Trump a jeho Republikánska strana sú hrozbou pre demokraciu USA. Ukazuje to „Projekt 2025“ od pravicovej, konzervatívnej „Nadácie dedičstva“. Považuje sa to za plán na dôslednú transformáciu štátu na autokraciu za Trumpa ako prezidenta USA.

 

Pred Bidenovým stiahnutím sa panovali veľké pochybnosti, či Demokrati dokážu Trumpa zastaviť. S Harris sa to obracia.

V súčasnosti je to dominantná téma v médiách. Trumpa to odsúva z titulných stránok, a tak vzniká otázka: Čo vlastne práve robí? Zdá sa, že všetko ide Demokratom podľa plánu.

 

To bolo niečo z toho, ako píše o Harris tá časť USA médií, ktorá jednoznačne „slúži“ Demokratom a difamuje Trumpa nehanebne dokonca aj tam, kde to ani nie je možné.

 

Ale podľa Wall Street Journal (WSJ) je v pozadí veľkého oslavovania Harris veľa problémov, ktoré by mohli ukončiť nadšenie okolo nej.

 

Odkedy bola Harris vymenovaná za kandidátku, neposkytla jediný pozoruhodný rozhovor, nieto ešte rozhovor s ťažkými otázkami, znie kritika z WSJ. Z tohto ju opakovane obviňujú aj politickí odporcovia z Trumpovho tábora.

WSJ kritizuje, že jej prejavy sú napísané podľa scenára a to ešte bezpečnejšie a jednoduchšie ako scenáre napísané pre Bidena, keď ešte kandidoval.

 

Harris je navyše najmenej známym prezidentským kandidátom modernej doby. Podľa amerického denníka WSJ presne nevieme, čo vôbec vie a v čom je dobrá. "Do veľkej miery sa vyhýba konkrétnym návrhom, ktoré by ju vystavili kritike, ak by zle reagovala," uvádza sa v správe WSJ.

 

Ale to je nepochybne jej  zámer, pretože vedie predvolebnú kampaň, ktorá je celá o sentimente a šou. A náladu vie Harris očividne urobiť.

Ako dlho si však dokáže udržať túto vysokú úroveň držania jej voličov pri sebe bez toho, aby vysvetlila svoje základné princípy alebo na koho sa spolieha v otázkach zahraničnej politiky, to je vo hviezdach!

 

Harris sa vyhýba aj tomu, aby zaujala jasný postoj k vojne v Gaze.

A najmä vojna v Gaze vyvoláva búrlivú diskusiu v USA a rozdeľuje krajinu. Ako prezidentský kandidát už Biden stratil podporu medzi mladými a moslimskými voličmi v USA kvôli svojej rozsiahlej podpore izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

„Vojna na Blízkom východe“ je tiež kontroverznou témou v Demokratickej strane.

 

"Ale možno má Harris vodcovské vlastnosti, ktoré sme ešte nezažili, píše trochu ironicky WSJ.

Stačí to však na víťazstvo v novembrových voľbách? Aj v Európe sa na nadšenie Demokratov z Harris pozerá s nedôverou – dodáva WSJ.

 

„Kamala Harris teraz čelí výzve premeniť vlnu nadšenia, ktorú rozpútala, na solídny politický projekt.

Jej nominácia na kandidátku do Bieleho Domu namiesto Bidena vdýchla nový život Demokratickej strane, ktorá len pred mesiacom takmer rezignovala, pripravená na porážku. Ale konkrétny program Harris stále obsahuje veľa neznámych,“ píšú španielske noviny El Mundo.

 

Španielske noviny aj varujú:

"Demokratická strana má teraz väčšiu šancu vyhrať jedny z najdôležitejších volieb v histórii. Nemôže sa však stať prehnane sebavedomou a len sa spoliehať na hereckú charizmu Harris.

To by mohlo viesť k tomu, že kandidát ako Trump, ktorý nepozná hranice v ničom, bude podcenený.“

 

Podľa El Mundo by to predstavovalo príliš veľké riziko, ktoré si Demokrati nemôžu dovoliť a musia stále myslieť na to, že Trump je veľmi ostrieľaný  a nebezpečný protivník.