O tom politici i mainstream mlčia: Ekonomika EÚ je v nepretržitom páde dole! Usilovne ruinujeme sami seba, a to v záujme iných !!!

19.10.2024 11:43

Ekonomika EÚ od zavedenia eura neustále klesá. To si len veľmi málo ľudí plne uvedomuje. V posledných rokoch sa tento trend dramaticky zrýchlil! EÚ stráca a či dokonca už stratila svoje postavenie ekonomickej veľmoci.

 

Z toho sa samozrejme potichu škodoradostne teší náš „verný priateľ a ochranca“ USA.

 

Vplyvný biznis-magazín Bloomberg teraz zverejnil text a analýzu, aké v európskom mainstreame nemožno nájsť.

 

„Európe už takmer nezostáva čas na obranu svojho miesta v brutálnom ekonomicko svete.

EÚ je preto uprostred dokonalého hospodárskeho a politického úpadku. „Európsky projekt“ – teda vlastne existujúca Európska únia – je už za bodom obratu, čo v podstate znamená ireverzibilný úpadok.“

 

Verdikt Bloomberga nad EÚ je zdrvujúci:

 

„Kombinácia politickej paralýzy, vonkajších hrozieb a ekonomického nepokoja ohrozuje ukončenie ambícií Európskej únie stať sa globálnou silou – a namiesto toho to núti jednotlivé členské štáty brániť svoje vlastné záujmy.

 

Po desaťročiach varovaní a podpriemerného ekonomicvkého rastu sú lídri EÚ zrazu konfrontovaní so záplavou dôkazov, že úpadok je nezastaviteľný.“

 

Autor Ben Sills, vedúci redaktor pre európsku politiku a ekonomiku, sotva vidí východisko z udržateľnej a úspešnej obnovy EÚ. Namiesto toho si myslí, že sa v skutočnosti EÚ už „takmer vzdala“.

 

„Takže všetko, čo musíte urobiť, je počkať (tým určite mieni USA, Čínu a Rusko) kým sa EÚ rozpadne:

 

Francúzsky proeurópsky prezident udelil krajnej pravici právo veta nad svojou vládou!

 

Najväčší nemecký výrobca áut prvýkrát hovorí o zatváraní tovární vo vlastnej krajine! Americkí tech- giganti sa obracajú chrbtom k európskemu trhu kvôli novým obmedzeniam umelej inteligencie.

 

Všetky tieto udalosti podčiarkujú neschopnosť EÚ konať ako koherentný a dynamický hospodársky blok, čo podkopáva jej postavenie a ovplyvňuje jej schopnosť reagovať na širokú škálu hrozieb – od čínskej priemyselnej politiky po ruskú vojenskú agresiu alebo dokonca budúcu antagonistickú vládu v USA.

Úpadok sa však nezačal v roku 2020 ani vojnou v roku 2022. Namiesto toho sa to už mohlo začať zavedením eura.“

 

Relatívny pokles EÚ je za štvrťstoročie od menovej únie nezastaviteľný. Analýza od Bloomberg Economics ukazuje, že ekonomika EÚ bloku by bola asi o 3 bilióny eur (3,3 bilióna dolárov) väčšia, ak by držala krok s USA – dosť na zvýšenie príjmu priemerného pracovníka o približne 13 000 eur ročne.

To jednoznačne poukazuje na jej trvalý dramatický úpadok.

 

Prvý, kto už myslí na záchranu z potápajúcej sa EÚ-lode, je Viktor Orbán, ktorý už túžobne upiera svoj zrak na BRICS.

 

 

„Je pravda, že životná úroveň v bohatých ekonomikách nie je na pokraji kolapsu. Niektoré krajiny by určite mohli profitovať z investičných alebo obchodných dohôd s USA, Čínou alebo Ruskom. Ale čím dlhšie budú súčasné trendy pokračovať, tým väčšia bude zraniteľnosť EÚ voči dramatickým otrasom a tie prichádzajú rýchlym tempom.

 

V týchto súvislostiach je pozoruhodné, že nadnárodný nemecký veľkokoncern BASF už dávno čoraz viac investuje v Číne a je tam „pečený-varený“. Sťahuje tam čoraz viac zo svojej produkcie.

 

A v tomto smere nie je jediným nemeckým podnikom, ktorý hľadá v Číne záchranu!

To rozhodne súvisí o.i. aj s politikou Zelených, ktorí akoby chcelí rozložiť a umŕtviť nemecké etnikum ako homogénny národ.