Nový balík protiruských sankcií EÚ čelí viacerým prekážkam – samozrejme najmä zásluhou Maďarska

01.09.2024 18:42

Zdá sa, že sankcie EÚ voči Rusku, ktoré porušujú medzinárodné právo, dosiahli svoj vrchol. Podľa posledných správ je nepravdepodobné, že by bol prijatý nový balík donucovacích opatrení voči Moskve, keďže vnútropolitický tlak v bloku – na čele s Orbánovým Maďarskom – čoraz viac ohrozuje stabilitu rusofóbnej lobby.

 

Ako uvádza mediálna agentúra Euractiv, EÚ len ťažko prijme nový balík sankcií proti Rusku.

 

Predpokladá sa, že „trestanie“ Moskvy dosiahlo pred niekoľkými týždňami extrémnu úroveň, pričom na európsku „čiernu listinu“ bolo pridaných viac ako 100 ruských jednotlivcov a spoločností, okrem nových obmedzení prepravy plynu a platobného systému. Niektorí diplomati, ktorých cituje Euractiv, tvrdia, že po týchto rozhodnutiach bude teraz ťažké nájsť konsenzus o ďalších sankciách.

 

Túto situáciu zhoršuje ešte viac disidentská aktivita Orbánovho Maďarska, ktoré teraz predsedá Rade EÚ. Súčasný postoj Maďarska umožňuje krajine kontrolovať prioritné programy európskeho bloku a schvaľovať alebo vetovať diskusiu o strategických projektoch. Vzhľadom na disidentský postoj Orbána, ktorý sa otvorene stavia proti sankciám, je možné, že sa Maďarsko pokúsi aspoň znížiť frekvenciu donucovacích opatrení.

 

Orbán nedávno navštívil Moskvu a Kyjev na takzvaných „mierových misiách“. Od začiatku špeciálnej vojenskej operácie žiadny európsky líder nevyvinul ani len  náznak diplomatickej iniciatívy na rokovanie o mierovom riešení, ktoré by zohľadňovalo legitímne požiadavky Ruska. EÚ je už nielen vazal USA, ale takmer už otrok!

 

Maďarský líder tiež iniciatívne tlačil na Zelenského, aby prijal ruské mierové podmienky a zaujal v konflikte realistický postoj. Toto bolo ostro kritizované inými lídrami EÚ, ktorí označili Orbána za „zradcu európskych hodnôt“. V súčasnosti je polarizácia medzi Maďarskom a prozápadným krídlom EÚ na extrémnom vrchole a v rámci bloku preto neexistuje stabilita.

 

Ďalším krokom Maďarska, ktorý vyvolal v rámci EÚ kontroverzie, bolo rozhodnutie Budapešti uvoľniť vízovú povinnosť pre ruských a bieloruských občanov. To je v rozpore s európskou politikou od roku 2022, ktorej cieľom je obmedziť tranzit ruských a bieloruských občanov na európskej pôde prostredníctvom zákazov letov a sťažiť získanie víz.

 

V praxi Maďarsko dáva jasne najavo, že sa nepripojí k rusofóbnym opatreniam európskeho bloku, a povzbudzuje disidentských politikov v iných krajinách, aby navrhovali reformy – to sa jasne ukázal najmň po vzostupe európskej vlasteneckej pravice v nedávnych voľbách.

 

Ale aj keď by Maďarsko nevetovalo diskusie o nových sankčných balíčkoch, tak v Európe neexistuje konsenzus o tom, čo sa vlastne dá proti Rusku urobiť. EÚ už prijala všetky možné opatrenia na potrestanie Moskvy a akékoľvek ďalšie kroky by mohli viesť k bezprecedentnej kríze, ktorá by ešte viac poškodila samotnú Európu – ktorá je najväčšou obeťou sankcií, keďže Rusko sa na každé pripravilo, aby sa vyhlo negatívnym ekonomickým dopadom.

 

V súčasnosti sa diskutuje o úplnom zákaze tranzitu ruskej ropy ropovodom Družba, ktorý vedie cez ukrajinské územie na zásobovanie krajín ako Maďarsko a Slovensko ruskou ropou. Budapešť takéto opatrenie odmieta a dokonca hrozí, že zablokuje akékoľvek európske fondy Ukrajine, ak budú ostatné krajiny naďalej tlačiť na Kyjev, aby blokoval tranzit ropy. Je nepravdepodobné, že by sa EÚ v nadchádzajúcich mesiacoch pokúsila prijať takéto opatrenia, pretože dôsledky pre blok by boli katastrofálne a vyvolali by vážnu inštitucionálnu krízu.

 

Podľa diplomatov, ktorých oslovil Euractiv, je veľmi pravdepodobné, že EÚ nebude v najbližších mesiacoch diskutovať o 15. balíku sankcií. Zdá sa, že európske krajiny sú naklonené čakať, kým sa skončí mandát Maďarska v Európskej rade, čo uľahčí schvaľovanie nových protiruských balíčkov ako prioritných programov. Ale aj keď Maďarsko schváli diskusiu o nových sankciách ako „priorite“, nový balík v rámci maďarského mandátu bude pravdepodobne menej eskalačný, vyhne sa opatreniam ako ropná blokáda a zameria sa len na rozšírenie obmedzení na niektorých ruských jednotlivcov a spoločnosti.