Nepríjemné prekvapenie pre upadajúcu EÚ a topiacu sa vo vojne: Mexiko na ceste k priemyselnej mocnosti!

04.06.2024 11:19

Zatiaľ čo EÚ ekonomicky veľmi napreduje, ale do priepasti, k čomu veľmi prispieva aj katastrofálne vrhanie miliárd do inej priepasti – do kyjevskej, ktorá je ale bez dna, tak Mexiko sotva pozorovane (alebo u nás zamlčiavane) napreduje ekonomicky do iného smeru.

 

Krajina v súčasnosti zažíva veľký priemyselný boom, ktorý chce prvá mexická prezidentka, 61 ročná Sheinbaum  intenzívne posúvať vpred: Zahraničné spoločnosti zakladajú továrne, priťahujú ich nízke výrobné náklady a blízkosť veľkého odbytového trhu v USA. Satelitné snímky ukazujú, ako rýchlo rastú nové závody a kam nemecké firmy investujú čoraz viac utekajúc z Európy.

 

Nové rozkvitajúce megamesto  Monterrey v severovýchodnom Mexiku, vzdialené necelé tri hodiny jazdy od Texasu sa  medzičasom stalo u zahraničných investorov také obľúbené ako máloktorý iný región na svete. Produkuje sa tam lacnejšie ako v Rumunsku, či Bulharsku!

 

Výrobca elektromobilov Tesla chce napríklad neďaleko mesta postaviť najväčšiu svetovú továreň na elektromobily s plánovanou investíciou päť miliárd dolárov. Unilever stavia novú továreň na produkty osobnej starostlivosti za 400 miliónov eur. Bosch pripravuje výrobu 600 000 chladničiek ročne, čo stojí 260 miliónov dolárov. A to sú len tri príklady z mnohých.

 

Mexický priemysel prekvitá, to je dobrá správa v krajine, ktorá zápasí s chudoba. Claudia Sheinbau

kvalifikovaná fyzička a klimatologička dala počas predvolebnej kampane jasne najavo, že urobí  všetko pre zlepšenie života najchudobnejších občanov a okrem iného chce posunúť Mexiko vpred v oblasti obnoviteľných energií.

 

Projekty ako továreň na elektromobily Tesla sú veľmi vítané.  Skutočnosť, že americké spoločnosti ako Tesla sa usilujú o Mexiko, súvisí s trendom nearshoringu: Namiesto toho, aby sa produkty vyrábali na druhom konci sveta, spoločnosti presúvajú svoju produkciu bližšie k adekvátnym predajným trhom.

 

Tento trend – ktorý je pre Mexiko veľmi priaznivý - spustili najmä problémy dodávateľského reťazca počas pandémie koróny, obchodné spory medzi USA a Čínou a geopolitické krízy, ako napríklad vojna na Ukrajine. V neposlednom rade Mexiko láka  aj veľmi nízkymi výrobnými nákladmi.

 

Krajina, ktorá má s USA spoločnú 3000-kilometrovú hranicu, sa stáva novým obrovským pracoviskom pre Severnú Ameriku (ale nielen pre ňu).  Už v prvej polovici roku 2023 zahraničné spoločnosti investovali v krajine 29 miliárd dolárov – o 40 percent viac ako v rovnakom období minulého roka.

 

Mexiko je mimoriadne obľúbené najmä v automobilovom priemysle.

Globálne korporácie ako General Motors, Volkswagen, Audi a BMW prevádzkujú v krajine 37 závodov a vyrábajú približne štyri milióny áut ročne. Existujú aj veľkí dodávatelia pre automobilový priemysel, ako napríklad ZF Friedrichshafen. Teraz plánujú masívne nové investície v hodnote desiatok miliárd.

 

Volkswagen už oznámil investície vo výške 763 miliónov dolárov v roku 2022, vrátane investícií do lakovne a novej výrobnej linky. Teraz chce VW investovať ďalšiu miliardu dolárov. Nissan chce do výrobnej linky na nový model investovať 700 miliónov. Kia rozširuje svoj závod v Pesquería za približne 400 miliónov dolárov a chce tam vyrábať aj elektrický model.

 

Vo všeobecnosti sa veľa vecí v mexickom automobilovom sektore točí okolo elektromobility: General Motors prestavuje svoju továreň v štáte Coahuila za miliardu dolárov – a od tohto roka tam chce vyrábať elektromobily. BMW oznámilo, že vynaloží 860 miliónov dolárov na modernizáciu svojej továrne v San Luis Potosí – a chce tam vyrábať batérie a svoju novú generáciu elektromobilov Rozmach priťahuje do krajiny aj dodávateľov áut. LG-Magna e-Powertrain, spoločný podnik LG Electronics a kanadsko-rakúskeho dodávateľa automobilov Magna, oslávil v apríli 2022 položenie základného kameňa novej továrne v Ramos Arizpe, asi 75 kilometrov od Monterrey.

Systém bol dokončený za rok a pol, ako ukazujú satelitné snímky.

 

Nemecký dodávateľ automobilov ZF, ktorý v Mexiku zamestnáva 25 000 ľudí, otvoril pred niekoľkými týždňami v Monterrey výskumné centrum pre elektrické a autonómne vozidlá. ZF chce do štyroch rokov investovať v Mexiku miliardu dolárov.

 

Čínske spoločnosti tiež čoraz viac zakladajú továrne v Mexiku, ako napríklad výrobca diskov Citic Dicastal, dodávateľ automobilového priemyslu Ningbo Xusheng Group alebo výrobca domácich spotrebičov Hisense. Podľa správ vo Financial Times čínski výrobcovia elektromobilov MG, BYD a Chery plánujú svoje vlastné nové továrne v Mexiku. Len továreň MG má stáť až dve miliardy dolárov.

 

USA uvalili vysoké dovozné clá na čínske autá, no s Mexikom existuje dohoda o voľnom obchode. Mexiko by sa mohlo stať zadnými dverami pre masívne rastúci čínsky automobilový priemysel – a plánovaná továreň Tesla by mala svojich čínskych konkurentov priamo pred dverami.

 

A hovorí sa, že nová mexická prezidentka má veľké sympatie pre BRICS – že by z toho bolo ďalšie nepríjemné prekvapenie pre „práchnivejúci“ Západ? – čínska diplomacia je v Mexiku aktívna a vie otvoriť dvere do tejto mohutnejúcej organizácie!

 

Úbohe EÚ plaziace sa v prachu pred USA môže len snívať o budúcej mexickej závideniahodnej realite.

 

Brusel ale radšej sníva iný sen, sen ako Ukrajina, ktorá nás údajne hrdinský obraňuje pred „zlým“ Ruskom, ho napokon za naše miliardy porazí a nás zachráni – precitnutie z tohto sna bude však končiť v zúfalosti!