Nepríjemné prekvapenie pre generálneho tajomníka NATO i pre USA: Po prvýkrát vstúpi do BRICS-Aliancie jeden NATO-štát

02.09.2024 18:13

Aliancia-BRICS sa opäť rozšíri na najbližšom summite BRICS v októbri o jeden veľký významný štát. Dôležitý člen NATO potom môže ako prvý zo štátov Aliancie-NATO vstúpiť do Aliancie-BRICS.

 

Zodpovedajúce zámery tohto štátu boli zatiaľ smerom k médiám komunikované z pochopiteľných dôvodov opatrne a len veľmi stručne, ale v pozadí sa viedli intenzívne konštruktívne rozhovory.

 

Vstupom do BRICS chce Turecko „nadviazať nové vzťahy nad rámec svojich tradičných západných spojencov“.

Ankara médiám  zatiaľ neoznámila nič bližšie a ani to, že žiadosť o vstup už podala.

 

Agentúra Bloomberg ale o tom informovala s odvolaním sa na „ľudí oboznámených so záležitosťou“.

 

Začlenenie Turecka do skupiny BRICS by malo významné geopolitické dôsledky. Turecko má napokon druhú najväčšiu armádu v rámci NATO, ktoré sa vmanévrovalo do novej vojny. Oponenti NATO, Čína a Rusko, dominujú obchodnej aliancii BRICS.

 

BRICS nie je vojenská aliancia. Práve naopak: India a Čína sú okrem iného dva štáty, ktoré patria do skupiny, hoci ich konflikty majú dlhú tradíciu.

 

Členstvo Turecka  v BRICS by sa však určite muselo chápať aj ako odklon od NATO.

 

Turecko je navyše formálne stále kandidátom na členstvo v EÚ. Tento problém bude pre Ankaru však  pravdepodobne definitívne vyriešený vstupom do BRICS.

 

Bloomberg píše:

 

Vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana verí, že geopolitické zameranie sa presúva preč od rozvinutých západných ekonomík, podľa ľudí, ktorí hovorili pod podmienkou anonymity, pretože nie sú oprávnení komentovať.

 

Nový diplomatický tlak krajiny odzrkadľuje jej záväzok udržiavať vzťahy so všetkými stranami v multipolárnom svete a zároveň plniť svoje záväzky kľúčového člena Severoatlantickej aliancie, uviedli.

 

Turecko, ktoré leží medzi Európou a Áziou, požiadalo o vstup do BRICS údajne najmä z frustrácie z nedostatočného pokroku v jeho desaťročí trvajúcom pokuse o vstup do Európskej únie. 

Konkrétny záujem Turecka o BRICS sa stal tiež čiastočne výsledkom nezhôd Ankary s ostatnými členmi NATO po tom, čo Turecko udržiavalo úzke vzťahy s Ruskom po invázii na Ukrajinu v roku 2022, pričom ich má aj naďalej.

 

Turecké ministerstvo zahraničných vecí odmietlio tieto veci komentovať.