Nemecký exprezident Wulff (CDU) kritizuje svojho priateľa Merza, šéfa CDU za to, že zásadne odmieta koalíciu so Sahrou Wagenknecht (BSW)

13.06.2024 13:26

Christian Wulff povedal v ARD veľmi kriticky, že spolková CDU by nemala zasahovať do rozhodnutí  východných krajinských CDU vzhľadom na blížiace sa voľby do východonemeckých krajinských parlamentov.

 

Podľa neho dobré predvolebné preferencie novej strany BSW nedovoľujú kresťanským demokratom ignorovať stranu BSW pred nadchádzajúcimi voľbami na východe. Bývalý spolkový prezident Christian Wulff teraz odporučil predsedovi CDU Friedrichovi Merzovi,  aby nevylučoval už vopred koalície CDU s BSW.

 

„Považujem to za nesprávne rozhodnutie od spolkovej CDU (inými slovami – mieril tu na jej šéfa Merza). Krajinské CDU musia smieť vo svojich spolkových krajinách rozhodovať veľmi autonómne,“

vyhlásil v ARD Chistian Wulff, ktorý bol aj predseda vlády CDU Dolného Saska (2003-2010).

 

„Po septembrových krajinských voľbách v Sasku, Durínsku a Brandenbursku musí CDU mať jasno v tom, s kým by mohla vytvoriť koalíciu. Už teraz striktne odmieta AfD, i Ľavicu. Či sa FDP tam dostane do parlamentov je otázne  a preto vylúčiť z koalície aj BSW by bolo veľkou chybou chybou,“

podčiarkol ráznel Wulff.

 

Merz dostal v utorok z médií otázku, či je ochotný uvažovať o spolupráci alebo koalícii s BSW, aby tak zabránil tomu, že premiéri na východe budú z AfD.

 

„To je úplne jasné, to sme vždy hovorili. S takými pravicovo-extrémistickými a ľavicovo-extrémistickými stranami nespolupracujeme,“

odpovedal Merz.

 

O Sahre Wagenknecht Merz znevažujúco vyhlásil:

"V niektorých otázkach je pravicovou extrémistkou, v iných zas ľavicovou extrémistkou."

 

K tomu možno povedať, že to bolo maximálne hlúpe konštatovanie – lebo Sahra nie je ani jedno ani druhé.

Oveľa viac platí, že Merz je extrémnym prívržencom neustáleho dodávania zbraní Kyjevu a odporcom mierovyćh rokovaní, a teda extrémnym prívržencom pokračovania vojny na Ukrajine. A je tiež extrémnym prívržencom Bidena!

 

A to všetko Sahra nie je!

 

 

Merz svojimi vyhláseniami o BSW veľmi nahneval aj všetky východonemecké krajinské CDU.

 

Predseda durínskej CDU Mario Voigt povedal:

 

"Friedrich Merz hovoril za len spolkovú CDU".

Tým dal nepriamo, ale jasne najavo, že sa Merz má starať len o veci na západe krajiny a nie strkať nos do záležitosti na východe. 

 

Voigt ešte dodal:

„My budeme diskutovať o tom, s kým môžeme spolupracovať pri riešení našich problémov."

Aj líder brandenburskej CDU Jan Redmann s jeho názorom plne súhlasil.

A povedal:

 

„Merz  v súčasnosti v Brandenbursku nemôže hodnotiť ani ľudí, ani programy.“

 

Zareagovala aj šéfka BSW Wagenknecht:

„Merz chce zjavne urobiť svojou politikou východonemecké štáty ´bezvládne´. To, čo Merz robí, je len naivná ´politická škôlka´“.