Nemecko ničí svoju budúcnosť a investuje veľa miliárd radšej (na tlak z NATO a USA) do zbrojenia, ako do svojej mizernej infraštruktúry

28.07.2024 22:08

Ak sú k dispozícii len obmedzené finančné zdroje, ako je to v štátoch EÚ a tiež v Nemecku z dôvodu vysokého dlhového zaťaženia, je potrebné stanoviť priority v oblasti štátneho rozpočtu. Armáda by nemala vtedy byť jeho súčasťou. Najmä preto  nie, že v Nemecku je mnoho rozpadnutej a rozpadajúcej sa infraštruktúry.

 

Napríklad Deutsche Bahn by potrebovali rozsiahle investície do rozšírenia trasy, aby znížili obrovské meškania vlakov  a rušenia spojov – až 70 percent vlakov má meškanie. Ešte pred tridsiatimi rokmi bola presnosť nemeckých vlakov príslovečná. Zvyklo sa hovoriť, že si podľa ich odchodov a príchodov možno presne nastaviť hodinky.

 

Veľké množstvo cestných a diaľničných mostov skutočne potrebuje kompletnú rekonštrukciu – nehovoriac o početných poškodených cestách a chodníkoch v mestách a obciach. O chátrajúcich školách a jasliach sa hovorí už roky, no na rekonštrukčné práce a nové budovy nie sú peniaze. V Nemecku – ako aj v mnohých iných krajinách EÚ – ľudia zjavne nerátajú s budúcnosťou, pokiaľ ide o štátny rozpočet.

 

Pretože namiesto investovania už aj tak obmedzených finančných prostriedkov do infraštruktúry a pre potreby ľudí, ako je výstavba bytov – ktorých v Nemecku chýba niekoľko stotisíc - tak peniaze prúdia do vojenských rozpočtov, a to stále väčšie sumy.

 

Všetko v mene „dvojpercentného cieľa“ NATO a kvôli všeobecnej vojnovej propagande – „zlý Ivan“ vraj ohrozuje vojensky Západ inváziou, aj keď západné médiá v iných súvislostiach neraz zdôrazňujú, že Moskva je už masívne vyčerpaná vojensky i ekonomicky.

 

S kopou dlhov, ktoré v súčasnosti v Nemecku dosahujú viac ako 2 600 miliárd eur, sa napriek relatívne nízkym úrokovým sadzbám vynakladajú veľké sumy len na úroky. Politika nízkych úrokových sadzieb po hospodárskej a finančnej kríze spôsobila, že tieto výdavky sa v roku 2021 znížili z viac ako 30 miliárd eur na iba 3,9 miliardy eur. Ale teraz sú veci späť tam, kde boli na začiatku roku 2000. V roku 2023 to bolo neuveriteľných 37,6 miliardy eur – len v úrokových platbách od federálnej vlády. A v nasledujúcich rokoch budú tieto sumy naďalej rásť, keďže úrokové sadzby aj dlh budú naďalej rásť.

 

S budúcnosťou Nemecka to vyzerá naozaj zle, a to o to viac, že krajina sa „vďaka“ Zeleným ešte aj sama deindustrializuje! A na krku má aj okolo 1,2 milióna ukrajinských utečencov, ktorých financuje.