„Nehynúca zásluha“ Merkel: Štvrťstoročie politicko-ekonomického zlyhania a úpadku priviedlo Nemecko na okraj priepasti

26.09.2024 13:49

Nemeckú hospodársku politiku za posledných 25 rokov charakterizovali krátkozraké a ideologické rozhodnutia, vďaka ktorým je krajina ako miesto podnikania čoraz menej atraktívna. Nemecko potrebuje radikálnu ekonomickú zmenu, aby mohlo aj na konci 21. storočia hrať dôležitú globálnu úlohu.

 

Tá je ale v nedohľadne, lebo súčasná nemecká politika je vyslovenou katastrofou. 

 

Za posledných 25 rokov sa nemecká ekonomika, kedysi oslavovaná ako „hospodársky zázrak“, premenila na „pamätník“ neúspešných politík.

 

Od roku 1999 do roku 2024 sa objavuje obraz neustáleho úpadku, ktorý sa vyznačuje krátkozrakými rozhodnutiami a ideologicky motivovanými chybami a patologicky chorým poamerickým vazalstvom, presiaknutým až sebadeštrukciou.

 

Čísla hovoria samy za seba: Kým ešte na začiatku tisícročia bolo Nemecko považované za „lokomotívu Európy“, dnes sa nachádza niekde uprostred európskych krajín. Ekonomický rast stagnuje, priemyselná výroba upadá a kedysi závideniahodná exportná sila sa rúca.

 

Jedným z viacerých zlomových bodov bolo dlhodobé spoliehanie sa na  tradične osvedčené motory nemeckej ekonomiky, ako automobilový priemysel alebo oceliarsky priemysel a priam trestuhodne sa zanedbal rýchly vstup do nových moderných technológii.

 

Iným zlomovým bodom  bola nepochybne nadmerná politika blokovania počas takzvanej pandémie koróny. Pod rúškom ochrany zdravia boli paralyzované celé odvetvia hospodárstva, malí a strední podnikatelia sa dostali do krachu a vybudovalo sa dlhové bremeno, ktoré bude ešte dlho zaťažovať budúce generácie.

 

Ekonomika sa sotva trochu spamätala z tohto šoku, keď nasledoval ďalší brutálny úder, ktorý si Nemecko spôsobilo: Krátkozraká politika nespočetných sankcií proti Rusku.

 

V mene zvonku Nemecku nanútenej zahraničnej politiky sa cez noc prerušili desaťročia trvajúce energetické partnerstvá s Ruskom, pričom neexistovali žiadne životaschopné alternatívy.

 

Dôsledky sú veľmi badateľné aj dnes: Prudko stúpajúce ceny energií, ktoré udržateľne podkopávajú konkurencieschopnosť nemeckého priemyslu. Už v titulkoch médií, dokonca už aj v mainstreame vidíme, ako deindustrializácia Nemecka naberá na obrátkach.

 

Neúspech sa však netýka iba krízových situácií. Plíživá byrokratizácia zožrala dynamiku nemeckej ekonomiky ako rakovina. Firmy sú každoročne zaťažované novými predpismi, formulármi a požiadavkami na výkazníctvo.

 

Takzvaná „klimatická politika“ tento trend prehĺbila neustálym zavádzaním nových požiadaviek a zákazov pod hlavičkou údajnej ochrany životného prostredia.

 

V tejto húštine nemeckých predpisov a daní sa dusí akýkoľvek duch inovácie. Start-upy, kedysi oslavované ako nádej digitálnej budúcnosti, už v Nemecku nenachádzajú úrodnú pôdu. Namiesto toho bystré mysle a perspektívne nápady migrujú do zahraničia, kde ich vítajú s otvorenou náručou.

 

V zozname zlyhaní by sa dalo pokračovať: Neúspešná energetická transformácia, zanedbávanie infraštruktúry, vzdelávacia politika, ktorá ignoruje potreby ekonomiky, a daňová politika, ktorá špičkových ľudí trestá namiesto ich podpory.  

 

A jeden z veľmi hrubých klincov  do rakve nemeckej ekonomiky zatĺkla Angela Merkel svojou katastrofálnou utečeneckou politikou, ktorá dodnes každoročne stojí Nemecko početné miliardy eur.

 

Ale nielen to – brutalita, násilie, znásilňovanie a „Messerkultur“ mnohých migrantov a islamistov vyvolávajú každodenne paniku, strach a obavy o bezpečnosť u občanov!  Všetko „vďaka“ Merkel!