Nebezpečie jadrovej vojny narastá: Pentagon dovolil Ukrajine použiť americké zbrane proti cieľom aj v hĺbkach ruského vnútrozemia

23.06.2024 19:36

Ukrajinská armáda má tiež povolené používať rakety dlhšieho doletu dodané z USA na útoky na ciele v Rusku ďaleko od frontových línií, keď koná v sebaobrane.

 

Prezident Joe Biden pôvodne obmedzenia týkajúce sa používania americkej munície na Ukrajine zrušil, aby jej dal lepšiu šancu brániť východoukrajinské mesto Charkov pred prívalom ruských rakiet. Od začiatku ruskej invázie v roku 2022 USA presadzovali politiku neumožnenia Ukrajine použiť zbrane, ktoré dodala na útoky na ciele v Rusku, v obave z ďalšej eskalácie vojny.

 

„Rusko strieľalo na ukrajinské ciele zvnútra svojich hraníc a zaobchádzalo so svojím územím ako s bezpečnou zónou.

Keď ale vidíme, že tieto sily vedú tieto typy operácií spoza hraníc, vyhlásili sme, že Ukrajina má právo na obranu a zasahovať aj ciele vo vnútri Ruska,"

povedal generálmajor Pat Ryder, tlačový tajomník Pentagonu.

 

Pentagon však spresnil, že dodatočné schválenia nie sú zásadne novou politikou USA.

 

„Toto nie je o geografii. Je to o zdravom rozume. Ak Rusko zaútočí alebo chce zaútočiť na Ukrajinu zo svojho územia, má zmysel umožniť Ukrajine, aby zaútočila proti silám, ktoré na ňu útočia spoza hranice.

Okrem toho sme dali súhlas, že môžu použiť systémy protivzdušnej obrany dodané Spojenými štátmi na eliminovanie ruských lietadiel, aj keď sú tieto ruské lietadlá v ruskom vzdušnom priestore, ak sa chystajú strieľať do ukrajinského vzdušného priestoru,"

zdôraznil hovorca americkej armády major Charlie Dietz.

 

Biely Dom vo štvrtok oznámil, že urýchli dodávku protiraketových striel na Ukrajinu presmerovaním zásielok, ktoré boli plánované pre iné spojenecké krajiny. Washington chce pomôcť čeliť narastajúcim ruským útokom na ukrajinskú energetickú sieť.

 

Ruské jednotky v sobotu večer podnikli ďalší rozsiahly raketový a dronový útok na územie Ukrajiny. Prevádzkovateľ prenosovej sústavy Ukrenergo informoval o útokoch na systémy v Záporožskej a Ľvovskej oblasti.

 

Podľa vojenskej správy Ivano-Frankivskej oblasti bola zasiahnutá civilná infraštruktúra v Karpatskej oblasti. Niekoľko budov bolo čiastočne zničených, vrátane budov vzdelávacích inštitúcií.

 

Moskva v posledných mesiacoch obnovila útoky na ukrajinskú rozvodnú sieť, čím podľa prezidenta Volodymyra Zelenského ochromila polovicu ukrajinskej energetickej kapacity.

Narastajúce ruské útoky prinútili vládu zaviesť výpadky elektriny vo veľkých mestách a existujú obavy, že Ukrajinci v zime  budú poriadne mrznúť pre nedostatok elektriny.