Návšteva indického premiéra minulý týždeň v Moskve veľmi rozhnevala USA. Zabúda Biely Dom, že India už nie je kolónia Západu?

15.07.2024 19:07

Bola to Modiho prvá zahraničná cesta, odkedy po voľbách opäť zložil prísahu ako predseda vlády, čo bol z diplomatického hľadiska veľmi dôležitý signál, pretože indický premiér tradične po zložení prísahy najskôr navštívi svojich susedov v južnej Ázii, ale Modi už zmenil pravidlá hry.

Návšteva trvala dva dni. Prvý deň charakterizovalo neformálne stretnutie v „rodinnej atmosfére“ na Putinovom vidieckom sídle neďaleko Moskvy.

 

Oficiálna časť stretnutia sa konala druhý deň v Kremli. Po rokovaniach bola podpísaná spoločná deklarácia obsahujúca množstvo dôležitých rozhodnutí. Politici zdôraznili potrebu mierového riešenia ukrajinského konfliktu, v ktorom India zostáva neutrálna, a dohodli zvýšenie obchodného obratu na 100 miliárd dolárov do roku 2030.

 

V oblasti obchodu a ekonomiky Putin a Modi minulý rok zdôraznili rast bilaterálneho obchodu, keďže predchádzajúci cieľ 30 miliárd dolárov do roku 2025 sa takmer zdvojnásobil. V roku 2023 vzrástol obchodný obrat 1,8-krát na 65 miliárd dolárov, pričom Rusko vyviezlo tovar v hodnote 60 miliárd do Indie, zatiaľ čo indický vývoz do Ruska je tesne pod 5 miliárd.

 

India je jedným z najväčších profitérov západných sankcií, pretože teraz, keď Západ už nechce kupovať ruskú ropu, India sa stala najväčším nákupcom ruskej ropy a zarába veľké peniaze na spracovaní ropy na benzín, ktorý veľmi výhodne predáva do Európy.

 

Dôležitou témou bola aj vojensko-technická spolupráca. Má to dlhú tradíciu, keďže Sovietsky zväz bol prvým štátom na svete, ktorý uznal Indiu po vyhlásení jej nezávislosti od britského koloniálneho impéria. V tom čase bola India voči Západu opatrná kvôli svojim skúsenostiam ako kolónia a tiež úzko spolupracovala so Sovietskym zväzom ekonomicky. Okrem toho India po mnoho desaťročí nakupovala iba sovietske alebo ruské zbrane.

 

Spiegel uvádza, že podľa Štokholmského inštitútu pre medzinárodný výskum mieru približne dve tretiny vybavenia pre indické ozbrojené sily pochádzali z ruskej výroby za posledných 20 rokov.

 

Keďže ruské zbrane sa licenčne vyrábajú aj v Indii a existujú aj spoločne vyvinuté rusko-indické zbraňové systémy, tak Putin a Modi sa rozhodli ďalej podporovať spoločnú výrobu náhradných dielov a komponentov v Indii s cieľom zachovať pre Indiu ruské vybavenie a zbrane.

 

Prečo bolo stretnutie také dôležité

 

Napriek všetkému tlaku zo strany Západu pod vedením USA proti spolupráci medzi Ruskom a Indiou sa táto naďalej zintenzívňuje. Rovnako ako Rusko pomohlo zlepšiť vzťahy medzi Saudskou Arábiou a Iránom a v súčasnosti sa snaží zlepšiť vzťahy medzi Tureckom a Sýriou, z dlhodobého hľadiska by Rusko mohlo tiež sprostredkovať riešenie konfliktu medzi Indiou a Čínou, a Modi aj Si Ťing-pching veľmi dôverujú Putinovi.

 

To však mimoriadne narúša úsilie USA, pretože USA sa snažia rozdúchavať spor medzi Indiou a Čínou, aby získali Indiu na svoju stranu v boji proti Rusku a Číne.

 

Preto skutočnosť, že v rozpore so všetkými tradíciami, Modi po opätovnom zložení prísahy najskôr nenavštívil susednú krajinu, ale Rusko, bola takým dôležitým signálom, pretože ukázala USA, že všetko ich úsilie nezmenilo skvelý indicko-ruský vzťah.

 

Stretnutie bolo teda pre USA dvojnásobnou ranou, pretože ešte horšie bolo to, že stretnutie sa konalo prakticky v rovnakom čase ako summit NATO, čo bol aj dôležitý signál vo svete medzinárodnej diplomacie.