Napriek nacistickej orientácii: USA rušia sankcie voči brigáde Azov na Ukrajine

24.06.2024 09:43

Washington vydáva zbrane kontroverznej fašistickej  jednotke Azov. Aj to svedčí o katastrofálnej situácii v akej sa ukrajinská armáda nachádza.

 

Americké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že zrušilo zákaz používania amerických zbraní pre neslávne známu brigádu Azov na Ukrajine. Brigáda Azov je aj viacerými žurnalistami mainstreamu označovaná ako „neofašistická“ a „neonacistická“.

 

Skupina bola pôvodne založená v roku 2014 ako dobrovoľnícka milícia na boj proti Ruskom podporovaným ukrajinským Rusom vo východnej oblasti Donbasu. Neskôr bola začlenená do Národnej gardy Ukrajiny, ktorá podlieha Ministerstvu vnútra.

 

„Po dôkladnom preskúmaní prešla 12. brigáda ukrajinských špeciálnych síl Azov skúškou Leahy ministerstva zahraničných vecí USA,“

uvádza sa vo vyhlásení ministerstva s odvolaním sa na „Leahy Act“, ktorý povoľuje vojenskú pomoc USA „jednotkám zahraničných bezpečnostných síl, ak existuje dôveryhodná informácia, že tieto jednotky nie sú zapojené do vážneho porušovania ľudských práv.

 

Americký zákaz zbraní pre Azov trval od roku 2018

Zákaz podpory bol prvýkrát uzákonený v roku 2018 ako súčasť legislatívneho balíka s odôvodnením, že Brigáda Azov bola ultranacionalistická organizácia, ktorá otvorene prijala neonacistov do svojich radov.

Human Rights Watch aj Amnesty International navyše informovali o „dôveryhodných obvineniach“ z „mučenia a iného brutálneho zneužívania“ zo strany Azova a iných dobrovoľníckych jednotiek.

Úradníci Organizácie Spojených národov pre ľudské práva tiež obvinili skupinu z humanitárneho porušovania.

„Belošská nadradenosť a neonacizmus sú neprijateľné a nemajú v našom svete miesto,“ povedal

 

V roku 2018 kongresman Ro Khanna, demokrat z Kalifornie, keď bol zákaz prvýkrát zavedený, povedal:

 

 "Som veľmi rád, že nedávno prijaté nariadenie bráni Spojeným štátom dodávať zbrane a výcvikovú pomoc neonacistickému práporu Azov bojujúcemu na Ukrajine."

 

To všetko už neplatí a nacisti brigády Azov budú dostávať moderné zbrane USA.