Myslí to kancelár vážne s deportáciami zločinných migrantov, a či sú to len predvolebné lži za účelom zlepšenia preferencií SPD na východe, kde sa blížia krajinské voľby?

30.07.2024 10:35

Voľby vo východnom Nemecku sa už blížia a SPD má vo všetkých východných spolkových krajinách  katastrofálne preferencie. A tak odrazu pred nedávnom SPD začala „napodobňovať“ AfD a prekvapujúco ohlásila „tvrdú líniu“ voči kriminálnym migrantom.

 

Ministerka zahraničia Annalena Baerbock – známa aj tým, že je nadšená propagandistka „pestrosti“ rôzneho druhu v rámci nemeckého národa -  sa však už rezolútne dištancuje od oznámenia kancelára, že zločinci a nebezpeční ľudia medzi migrantami budú čoskoro deportovaní do Sýrie a Afganistanu.

 

To spôsobuje nové napätie vo vláde. Kancelárovu SPD to viditeľne štve.  Otázka deportácií migrantských zločincov do Sýrie a Afganistanu spôsobuje nové otrasy vo vláde.

 

Zelená ministerka Baerbock kritizovala opätovené vyhlásenie kancelára Scholza (SPD), že zločinní migranti budú deportovaní do zmienených oboch krajín.

 

"Myslím si, že najmä v takýchto neistých časoch nie je príspevkom k bezpečnosti, ak niečo sľúbite a na druhý deň naozaj neviete, ako to dodržíte" povedal Baerbock na piatkovej tlačovej konferencii v Hamburgu.

 

Bol to zrejme jasný odkaz  kancelárovi, aj keď ho ministerka nemenovala.

 

Scholz už skôr oznámil toto rozhodnutie novinárom i na občianskom dialógu. V stredu minulý týždeň pre tlač v hlavnom meste napríklad povedal:

"Veľmi precízne pracujeme na tom, aby sme zaistili, že čoskoro budete môcť podávať informácie napríklad o deportáciách, ktoré boli konkrétne vykonané do Afganistane."

 

Kritika vyvolala medzi koaličnými partnermi nevôľu. Výkonná parlamentná riaditeľka poslaneckého klubu SPD Katja Mast:

 

 „Nikto nás nemusí poučovať. Ani vo financiách, ani v zahraničnej politike. Možno by bolo lepšie vziať si dovolenku a upokojiť sa, namiesto neustáleho vyvolávania nepokojov.“

Ministerka vnútra Nancy Faeser (SPD) zopakovala kancelárov postoj v „Bild am Sonntag“:

„Dôverne rokujeme s rôznymi štátmi o realizovaní deportácií. Chceme dôsledne deportovať najmä islamistických násilných zločincov.“

 

Od Baerbocka sa dištancoval aj poslanecký klub FDP:

„Ak sa právne potvrdí, že nárok na ochranu neexistuje alebo už neexistuje, deportácie musia byť skutočne vymáhané. Koalícia vytvorila zákonné požiadavky na rýchlejšie deportácie. Predovšetkým každý, kto plánuje alebo spáchal závažné trestné činy, musí „nielen počítať s trestnoprávnymi následkami, ale musia sa prijať aj všetky príslušné imigračné opatrenia“.

 

 

Člen prezídia CDU Mario Voigt, ktorý bol tiež najvyšším kandidátom v krajinských voľbách v Durínsku v septembri, obhajoval komplexnejší prístup:

„Všeobecný zákaz deportácií musí padnúť. Ľudia, ktorí nemajú vyhliadky zostať v Nemecku, musia byť tiež repatriovaní."

 

Líderka parlamentnej skupiny AfD Alice Weidel krátko pred krajinskými voľbami vo východnom Nemecku obvinila Scholza a Faeser z úplne nedôveryhodnej deportačnej rétoriky.

"Deportácie nelegálnych a zločinných imigrantov sú ľahko možné, ak je na to politická vôľa, ale tá stále chýba."

 

Rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu (OVG) v Severnom Porýní-Vestfálsku znovu rozprúdilo diskusiu o deportáciách. Pred niekoľkými dňami súd oznámil rozhodnutie o štatúte ochrany sýrskeho pašeráka K. a zdôraznil, že v Sýrii „neexistuje „žiadne vážne, individuálne ohrozenie životov alebo fyzickej integrity civilistov, v dôsledku násilia v kontexte interného ozbrojeného konfliktu."

 

V súlade s tým Ministerstvo zahraničných vecí vo svojej najnovšej správe o situácii v Sýrskej arabskej republike uvádza, že navrátilci sú režimom často vyhlasovaní za „zradcov“, a preto sú často konfrontovaní s ďalekosiahlou systematickou svojvôľou a dokonca s úplným nedostatkom práv.

Týmto stanoviskom ministerstvo protirečí rozhodnutiu OVG – zrejme z ideologických dôvodov ministerky.

 

Scholz je známy aj tým, že neraz zabúda na plnenie svojich sľubov a veľmi pravdepodobne to bude tak aj v tomto prípade.