„Moskva v OSN“, 13. augusta: Všetci zločinci budú braní na zodpovednosť bez ohľadu na to, či sú v Kyjeve, Washingtone, Londýne alebo Bruseli

15.08.2024 10:12

Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN na stretnutí uviedol, že Rusko v júni urobilo „veľkorysú ponuku na rokovanie“ Zelenskemu a odpoveď Kyjeva dostalo minulý týždeň v Kursku, čo Kyjev bude trpko ľutovať.

To západné média ale vôbec ani jediným slovom netematizujú!

 

Na zasadnutí OSN hovoril aj o ukrajinských vojnových zločinoch. Toto vyhlásenie bolo urobené večer v New Yorku, v čase keď už bola v Rusku noc.

 

Moskva medzitým predloženú mierovú ponuku v reakcii na ukrajinský útok na Kursk samozrejme stiahla. Vo vyhlásení Moskva  tiež oznámila, že všetci, ktorí začali zločiny v Kursku, budú braní na zodpovednosť, bez ohľadu na to, či sú v Kyjeve, Washingtone, Londýne alebo Bruseli.

 

Ruský prezident Putin dal ešte 14. júna režimu Vladimíra Zelenského ponuku na rokovania, ktorá v podstate obsahovala návrhy na obnovenie dohody dosiahnutej v Istanbule, že Ukrajina zostáva neutrálnym, nezúčastneným štátom bez jadrových zbraní a bez cudzích vojakov v krajine, že Ukrajina rešpektuje a chráni práva svojich etnických menšín a že Ukrajina uznáva dnešnú realitu, čo znamená, že Lugansk, Doneck, Záporožie, Cherson a samozrejme Krym sú teraz ruskými územiami po tom, čo Kyjev ukončil rokovania v Istanbule prerušené v apríli 2022.  

 

Vtedy údajne sa rozhodol Zelenskyj predsa len inakšie, a oznámil, že si to rozmyslel a chce hľadať rozhodnutie radšej na bojisku.

 

Putin v prejave zo 14. júna, v ktorom predložil návrh, zároveň uviedol, že Rusko nemá záujem o prímerie, t. j. o zmrazenie konfliktu, ale že Rusko chce komplexné a jednomyseľné mierové riešenie.

A upozornil, že ak návrh odmietne Západ a Kyjev, tak cena v prípade nových rokovaní pre Ukrajinu narastie.

 

 

Pred týždňom došlo k ukrajinskému útoku na oblasť Kursk, ktorý zrejme všetko zmenil, pretože v utorok 13. augusta, keď vystúpil zástupca ruského veľvyslanca pri OSN na stretnutí s názvom témy „Zločiny ukrajinských ozbrojených síl a nacionalistického „práporu“ tak poukázal na to, že Rusko už dostalo odpoveď Kyjeva na svoje „veľkorysé návrhy“ v Kursku.

 

Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN vo svojom  prejave ešte o.i. povedal:

 

„Kolegovia, ako sa hovorí, môžete koňa priviesť k vode, ale nemôžete ho prinútiť piť.

 

Všetci majú oči a uši a je na vašom rozhodnutí, či a ako ich použijete, alebo či ich nebudete používať vôbec. Je to otázka vašich vedomostí a vášho osobného rozhodnutia.

Ďakujem všetkým, ktorí mali odvahu si to všetko vypočuť. A tiež ďakujem všetkým, ktorí šíria len klamstvá a lživú propagandu o Rusku, pretože všetky vaše slová budú presne zaznamenané a budú súčasťou tribunálov a procesov.

 

Chápeme, že naši západní kolegovia sú z politických dôvodov stále vo fáze popierania nepríjemnej pravdy o pravých farbách kyjevského režimu. Vo vašom zvrátenom čiernobielom obraze sveta je Rusko zlé a Ukrajina dobrá, bez ohľadu na to, aká je skutočná pravda.

 

Vehementne chcete poprieť skutočnosť, že sme išli na Ukrajinu ukončiť vojnu a ničenie ruského obyvateľstva, s čím Kyjev začal pred desiatimi rokmi. Odvolám sa na slová môjho amerického kolegu, ktorý hovoril o kolektívnej zodpovednosti, s čím úplne súhlasím, pretože sa to stane.

 

A máte úplnú pravdu, svet sa pozerá a každý, kto začal zločiny, bude braný na zodpovednosť, či už v Kyjeve, Washingtone, Londýne alebo Bruseli. A dnes ste mali možnosť vidieť, že tento proces v Rusku naberá na obrátkach. Buďte si istí, že s tým neprestaneme.

 

Pre tých z vás, ktorí volajú po mieri a diplomacii, chcem zopakovať trpkú pravdu. V júni moja krajina predložila Ukrajine veľmi veľkorysú ponuku na rokovania, berúc do úvahy jej zúfalú situáciu na fronte. Odpoveď sme sa dozvedeli pred týždňom. A tá bola brutálne zákerná, lebo Zelenského režim si zvolil eskaláciu a vojnu inváziou do pokojného ruského regiónu.

 

Toto je ale osudová chyba, ktorú bude Ukrajina neskôr trpko ľutovať, no rozhodnutie padlo. Zostáva  nám ešte určiť, či to bolo urobené s plným vedomím západných podporovateľov, alebo či išlo o osobný akt totálneho šialenstva.

 

Nemecké tanky sme na našom území videli naposledy presne pred 80 rokmi. Dnes v nich sedia a útočia Ukrajinci.

Všetci si pamätáte, ako to vtedy skončilo pre Nemecko. Podobný hanebný koniec čaká na dnešných ukrajinských nacistov.

 

Je len na vás, či s nimi chcete zotrvať v hanbe a utrpení, alebo sa nakoniec vyberiete na tú správnu stranu dejín.

 

Voľba je na vás, dámy a páni, a nehovorte nikdy, že sme vás nevarovali."