Moskva pred niekoľkými hodinami oznámila: „Nekontrolovaný postup nepriateľa pri Kursku bol zastavený“

14.08.2024 10:55

Zároveň na fronte pokračujú intenzívne boje. Ruský prezident Putin oznámil „primeranú reakciu“.

Ruské ozbrojené sily vyhlásili, že najprv náletmi zastavili postup ukrajinských jednotiek v oblasti Kurska.

 

Ruskí vojnoví blogeri v utorok informovali o intenzívnych bojoch pozdĺž frontovej línie v regióne. Podľa ukrajinských informácií Rusko nasadilo vojakov a ťažké zbrane a už  dokázalo útoky odrážať.

 

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo zábery bombardérov Suchoj Su-34, ktoré útočili na ukrajinské jednotky v ruskej pohraničnej oblasti a pechota zaútočila na ukrajinské pozície.

 

„Nekontrolovaný postup nepriateľa už bol zastavený. Nepriateľ už bolestne vie, že jeho plánovaná blesková vojna nefungovala,"

povedal generálmajor Apti Alaudinov, veliteľ čečenskej špeciálnej jednotky Achmat.

 

Nebolo jasné, ktorá strana kontroluje ruské mesto Sudža, cez ktoré Rusko dodáva plyn zo západnej Sibíri cez Ukrajinu na Slovensko a do ďalších krajín EÚ. Gazprom v utorok uviedol, že bude pokračovať v prečerpávaní plynu cez Sudžu na Ukrajinu.

 

Rakúsky prevádzkovateľ plynovodov Gas Connect Austria nezaznamenal žiadne prerušenia dodávok zemného plynu do Rakúska.

 

Guvernér Kurska Alexej Smirnov v pondelok uviedol, že Ukrajina kontroluje 28 osád v regióne a že vpád je asi dvanásť kilometrov hlboký a 40 kilometrov široký.

 

Podľa ukrajinských údajov bolo obsadených 1 000 štvorcových kilometrov ruského územia, čo je viac ako dvojnásobok údajov, ktoré uvádza Smirnov.

 

Agentúre Reuters sa informácie nepodarilo nezávisle overiť. Ukrajinskí vojaci pred týždňom nečakane prelomili ruskú hranicu.

 

Niektoré jednotky armády Vladimira Putina boli stiahnuté z okupovaných území Ukrajiny, informuje Politico.

Západní analytici poukazujú na to, že ide o dôsledok prebiehajúcej ofenzívy Ukrajiny. Stiahnuté jednotky majú byť premiestnené do ruských okresov, kde momentálne prebiehajú ťažké boje.

 

Portál „Politico“ píše, že Moskva sa rozhodla stiahnuť niektoré jednotky z okupovaných ukrajinských území, aby ich rozmiestnila v okrese Kursk.

 

"Rusko presunulo časť svojich jednotiek zo Záporožských a Chersonských okresov na juhu Ukrajiny,"

povedal hovorca ukrajinskej armády Dmytro Lychovyj.

 

Litovský minister obrany Laurynas Kašiunas varoval prezidenta Zelenského, že Rusko posiela vojakov aj z Kaliningradu.

 

Každému už musí byť jasné – a opatrne to naznačujú aj západné média – že ukrajinský útok na ruské územie, bol len nedomyslenou propagandistickou akciou, ktorá len ukázala a ešte viac obnažila trpkú pravdu pre úbohych občanov Ukrajiny:

 

Prezident Zelenskyj len nepremyslene a nezmyselne trestuhodne posiela vojakov na smrť tam, kde ich utratené životy sú absolútne zbytočnou stratou pre „Slavu Ukrajiny.“