Mliečna dráha: Prekvapivý objav expertov odporuje klasickým tvrdeniam astrofyziky o našej galaxii

19.08.2024 20:00

Mliečna dráha je domovom niekoľkých stoviek miliárd hviezd a zahŕňa samozrejme aj našu slnečnú sústavu.

 

Vedci objavili niečo, čo by mohlo prekvapivo vyvrátiť predchádzajúce odpovede na isté otázky o našej galaxii a tvrdenia o nej.

 

Na základe svojich najnovších výskumných prác a pozorovaní sú si istí, že môžu vyhlásiť, že naša galaxia je ešte podstatne staršia, ako sa doteraz predpokladalo.    

 

Veľké množstvo hviezd v Mliečnej dráhe sa zhromažďuje v takzvanom tenkom disku. Predchádzajúce expertízy odhadovali vek tohto tenkého disku na približne osem až desať miliárd rokov.

 

Teraz ale vo svojom vyhlásení medzinárodný tím výskumníkov uviedol, že bol objavený „prekvapivý počet veľmi starých hviezd“. Mnohé z nich sú dokonca staršie ako 13 miliárd rokov, ako zistil tím astronómov z Leibniz Institute for Astrophysics Potsdam (AIP).

 

To znamená, že tieto hviezdy by boli oveľa staršie, ako sa predtým predpokladalo podľa dosiaľ prevládajúceho názoru.

 

„Tieto staré hviezdy v tenkom disku našej galaxie naznačujú, že formovanie tenkého disku Mliečnej dráhy sa začalo už oveľa skôr, ako sa pôvodne predpokladalo, a to približne o štyri až päť miliárd rokov,“ vysvetľuje Samir Nepal z AIP a hlavný autor štúdie vo vyhlásení AIP.

 

Aby to zistil, tak tím vo svojej štúdii analyzoval viac ako 800 000 hviezd v Mliečnej dráhe. Špeciálnymi metódami boli vedci schopní kombinovať typy údajov a získať presné parametre hviezd.

Patrili sem okrem iného gravitácia, teplota, obsah kovov, vzdialenosti, kinematika a vek hviezd.

 

"Táto štúdia tiež ukazuje, že naša galaxia sa vyznačovala intenzívnou tvorbou hviezd vo svojom skorom veku, čo viedlo k veľmi rýchlemu vytváraniu kovov vo hviezdach, ktoré sa nachádzali vo vnútorných oblastiach Mliečnej dráhy.

 

Môžem oznámiť, že tento náš objav poskytuje nový pohľad na vývoj galaxií,“ povedal Samir Nepal vo svojom vyhlásení.