Minister Sergej Lavrov v rozhovore pre arabskú televíziu poskytol zaujímavé pohľady na politiku USA

22.09.2024 20:32

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhovel prosbe jednej známej arabskej televízie a poskytol jej hodinové interview. Väčšina arabských štátov má  proruský postoj a čoraz viac sa odkláňa o USA. Tu len niečo z Lavrovho rozhovoru:

 

Otázka:     Niektorí hovoria, že svet teraz skutočne potrebuje, aby sa Donald Trump vrátil do úradu na

štyri roky. Bolo by to v záujme mieru.

Nedávno si ruský prezident Vladimir Putin urobil srandu z amerických volieb. Povedal, že Rusko podporuje Kamalu Harris. Ako Rusko kalkuluje svoju politiku voči budúcemu prezidentovi USA a do akej miery sa zmení?

 

Sergej Lavrov:   Ruský prezident Putin samozrejme žartoval, keď hovoril o našej podpore pre Harris. Má dobrý zmysel pre humor. Vo svojich prejavoch a rozhovoroch si často robí žarty – tam, kde je to na mieste.

 

Ja osobne nevidím žiadny veľký rozdiel, ani pokiaľ ide o súčasnú predvolebnú kampaň v USA, ani ešte veľmi dlho v budúcich predvolebných kampaniach, medzi Demokratmi a Republikánmi, pretože práve tam v oboch prípadoch pôsobí notoricky známy „deep state“.

 

Americký prezident Joe Biden je v takej fyzickej kondícii, že už dlho nemôže viesť krajinu. Tí ale, ktorí v krajine vládnu, pokračujú vo svojej vojenskej kampani cez ukrajinský režim a v iných častiach sveta aj naďalej blokujú akúkoľvek rezolúciu v Bezpečnostnej rade OSN vyzývajúcu na prímerie v pásme Gazy a na Západnom brehu. „Stroj USA“ beží. A je navrhnutý tak, aby zabezpečil, že nikdy nebude existovať konkurent, ktorý by ohrozoval americkú dominanciu.

 

Čínu teraz Američania vykresľujú ako veľkú hrozbu. Proti Číne zavádzajú veľké množstvo sankcií, aj keď zatiaľ nie toľko ako proti Rusku. Robia všetko pre to, aby brzdili Čínu v rozvoji  moderných technológií. Čína si všetky tieto technológie ale dokáže vyvinúť sama, bude to však trvať trochu dlhšie.

 

A čo teraz robia Západniari s čínskym exportom, najmä elektromobilmi, batériami pre elektromobily a iným tovarom, lebo sa boja jeho konkurencie? V Európe a dokonca aj v USA preto zavádzajú 100-percentné clá.

 

Keď čínsky prezident Si Ťin-pching navštívil Francúzsko, tak Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie, priletela do Paríža a verejne vyhlásila, že na čínske elektromobily zavádzajú 100-percentné clá, pretože sú príliš lacné a európski výrobcovia tým trpia.

 

Kde je tu ale spravodlivá hospodárska súťaž, ktorú Západ presadzoval ako základný princíp? Kde je nedotknuteľnosť majetku a mnoho iného? To všetko je už minulosťou.

 

Mimochodom, o možnom prezidentovi Trumpovi si nerobíme žiadne ilúzie. Keď bol Donald Trump prezidentom, niekoľkokrát hovoril s prezidentom Putinom. Párkrát ma privítal aj v Bielom Dome. Bol priateľský. Ale sankcie, aj dosť vážne, proti Rusku boli za prezidenta Trumpa uvalené pravidelne a dôsledne.

 

Aj z toho sme usúdili, že sa musíme spoliehať len sami na seba. Už nikdy v našej budúcnosti sa nebudeme spoliehať na to, že sa nejaký z nášho pohľadu „dobrý prezident“ objaví v Bielom Dome alebo inom západnom hlavnom meste a bude s nami spolupracovať ako rovný s rovným, a to bez toho, aby nás popritom chcel zákerne ohroziť.

 

Toľko z rozhovoru Lavrova pre arabskú televíziu – ruského ministra zahraničia. Muža, ktorý má v tomto obore azda najvyššie kvality spomedzi všetkých ministrov v tejto funkcii na svete.