Medzinárodní volební pozorovatelia požadujú uznanie Madurovho víťazstva! Ale USA uznali ako prezidenta Venezuely predstaviteľa opozície, Gonzáleza

05.08.2024 15:36

USA „rozhodli“ o výsledku volieb vo Venezuele a vymenovali nového prezidenta Venezuely. Ale už všetko nasvedčuje tomu, že násilný prevrat, ktorý USA iniciovali - podobne ako na Ukrajine - nie je úspešný. Pozorovatelia volieb medzitým požadujú uznanie oficiálnych výsledkov.

 

Venezuela bola v prvých dňoch a hodinách po nedávnych voľbách na všetkých titulných stránkach západných médií NATO štátov. Kampaň na zvrhnutie Madurovej vlády bola evidentná.

 

USA sa pravidelne pokúšajú, najmä od smrti Huga Cháveza, otvoriť krajinu bohatú na zdroje západnej „slobode a demokracii“ – ale vždy to zlyhalo.

Vyzerá to tak aj tentoraz, pretože Venezuela sa opäť pomaly vytráca z titulkov západných médií.

 

S výnimkou niekoľkých kúpených dôstojníkov opozíciou, stoja ozbrojené venezuelské jednotky v drvivej väčšine za Madurom. Vojenský prevrat proti vláde sa preto zdá byť nemožný. Násilné protesty v uliciach už tiež postupne ubúdajú. Ubúdajú aj tvrdenia opozície o údajných volebných podvodoch.

 

Medzinárodní pozorovatelia volieb intenzívne požadujú uznanie volieb a tým aj víťazstva Madura. Voľby sledovalo celkovo 180 medzinárodných pozorovateľov vrátane členov organizácií OSN a amerického Carter Center.

Predbežná 21-stranovú správa je zatiaľ len v španielčine.

V každom prípade znie verdikt o voľbách úplne inak, ako sa hovorí v západnej tlači.

 

„Ako bolo spomenuté pri príprave správy, overujeme úplnú transparentnosť, efektívnosť a spoľahlivosť venezuelského volebného systému.

 

Proces prebiehal za podmienok absolútnej normálnosti, zaručujúcich všetkým občanom uplatnenie ich ústavného volebného práva. Deň prebehol bez väčších nepríjemností, organizovane a pokojne.

 

Z tohto dôvodu vyjadrujeme uznanie predstaviteľom a orgánom Národnej volebnej rady, ktorí dobre reagovali na túto dôležitú udalosť a zaručili transparentnosť a zákonnosť venezuelských volieb,"

 

Tak to to bolo o.i. uvedené v správe o voľbách od zahraničných pozorovateľov.

 

 

Je nepravdepodobné, že sa pokus o prevrat už úplne odvrátil. Okamžitý prevrat ale Venezuele zrejme nehrozí.

 

Dvom v súčasnosti najvýznamnejším predstaviteľom opozície už Peru ponúklo azyl. Zároveň USA uznali Gonzáleza za prezidenta, ale v rámci Venezuely bol na neho vydaný zatykač za trestný čin podpory pokusu o prevrat.