Médiá ničili Sahru Wagenknecht pre ignorovanie Zelenskeho jej stranou v Bundestagu. Dole je tlačové vyhlásenie BSW, ktoré ignorovanie zdôvodňuje

14.06.2024 20:54

Nemecký mainstream, a to celý kompletne od Bildu, SPIEGLu, FAZ, SZ a ďalších kvôli Zelenskemu difamoval Sahru Wageknecht  a jej stranu za to, že pri jeho prejave v Bundestagu (k tomu môj článok 12.6.  AfD: Prišiel žobrajúci prezident bez mandátu!...) demonštratívne odišli zo sály.

Ani slovom však neuviedli dôvody tohto aktu.

 

Tlačové vyhlásenie BSW:

 

„Ako BSW v Bundestagu odsudzujeme ruskú vojnu na Ukrajine, ktorá porušuje medzinárodné právo. Naša solidarita a súcit smeruje k obetiam tejto vojny. Rozhodne sa však staviame proti všetkým, ktorí sú zodpovední za predlžovanie utrpenia a smrti na Ukrajine. Táto vojna musí skončiť čo najrýchlejšie. Zároveň musíme urobiť všetko pre to, aby sa Nemecko nestalo stranou vojny a konflikt neprerástol do veľkej európskej vojny.

 

Najnovšie signály z Moskvy, že je pripravená na prímerie pozdĺž súčasnej frontovej línie a bude sa usilovať  o mierové riešenie, by mala prijať západná a ukrajinská strana a preskúmať ich.

 

Namiesto toho ale bola v Nemecku diskusia o Ukrajine posledné dva roky výlučne o uspokojovaní ukrajinských žiadostí o ďalšie a ďalšie dodávky zbraní.

Jedinou reakciou federálnej vlády na ponuku Ruska na rokovanie bolo teraz dovolenie Ukrajine použiť nemecké zbrane na útoky na ciele v Rusku.

 

Z vojenského hľadiska je táto stratégia neúspešná: Front sa nezmenil v prospech Ukrajiny, ale čoraz viac sa posúva v jej neprospech. Vzhľadom na to sa podľa úsudku mnohých medzinárodných pozorovateľov Zelenského vláda teraz spolieha na otvorenú eskaláciu vojny a okamžitý vstup NATO do vojny.

 

Nedávny dvojitý útok na systém včasného varovania ruských strategických jadrových síl je vrcholom tejto vysoko nebezpečnej stratégie. Myslíme si, že je to nezodpovedné.

 

Výzvu pápeža Františka začať mierové rokovania s medzinárodným sprostredkovaním by mal prijať aj Západ a ukrajinská vláda. Túto výzvu zohľadnil aj turecký návrh na mierový summit a sprostredkovateľské rozhovory osobitného vyslanca Čínskej ľudovej republiky.

Prezident Zelenskyj však zatiaľ všetky iniciatívy v tomto smere odmieta. Jeho dekrét, ktorý dokonca vyslovene zakazuje rokovania s Ruskom, platí na Ukrajine od konca septembra 2022.

 

Žiaľ, prezident Zelenskyj v súčasnosti prispieva k veľmi nebezpečnej špirále eskalácie a akceptuje riziko jadrového konfliktu s ničivými následkami pre celú Európu.

Ukázali to aj jeho predchádzajúce vystúpenia v európskych parlamentoch. Preto by nemal byť poctený špeciálnou udalosťou v nemeckom Bundestagu, pretože nejde o kritický dialóg, ako je potrebné, ale skôr o symbol nekritického súhlasu s jeho politikou.

 

My ako BSW to nemôžeme podporiť. Nemecko je teraz najväčším európskym dodávateľom zbraní na Ukrajinu. Federálna vláda by mala využiť svoj vplyv na Zelenského, aby súhlasil s mierovými rozhovormi. Vojny neukončíte zbraňami, vojny ukončíte mierovými rokovaniami."

 

Toľko od Sahry Wagenknecht v tejto veci.

 

Viackrát som o nej písal v mojich článkoch. Ale opäť a práve na tomto mieste zopakujem, že táto brilantná politička  a nesmierne múdra, inteligentná a sčítaná žena by bola práve v tejto nebezpečnej a ťažkej dobe ideálnou kancelárkou pre Nemecko.

 

Má totiž okrem mnohých iných kvalít to, čo chýba všetkým nemeckým politikom a predovštkým Scholzovi, Habeckovi, Baerbock – má pevný charakter a má chrbtovú kosť.

 

Nikdy by seba a Nemecko nezapredala USA, Bruselu a NATO.