Matteo Salvini, ktorému hrozí 6 rokov basy, lebo nevpustil ilegálnych migrantov do Talianska, je dnes u Viktora Orbána v Budapešti

20.09.2024 17:00

Salvinimu hrozí za blokovanie migrantov šesťročný trest odňatia slobody. Dnes pricestoval do Maďarska za premiérom Orbánom. Orbán opísal Salviniho ako „najstatočnejšieho európskeho vlastenca“.

 

Talianskemu podpredsedovi vlády a ministrovi Matteovi Salvinimu hrozí až šesť rokov väzenia za to, že v roku 2019, keď bol ministrom vnútra zablokoval vstup nelegálnych imigrantov do Talianska.

 

Orbán nedávno odsúdil Salviniho stíhanie a v príspevku na X napísal:

„Najstatočnejší vlastenec Európy je potrestaný za zastavenie migrácie. Tí, ktorí bránia Európu, sú neustále trestaní. čo sa tu deje? Matteo Salvini je náš hrdina!“

 

Salvini na príspevok reagoval slovami:

„Ďakujem Viktor, vidíme sa v piatok v krásnom meste Budapešť. Žaloby a vyhrážky nezastavia vietor zmien a slobody, ktorý sa valí Európou!“

 

Viktor Orbán nie je jediný, kto podporuje Salviniho. Taliansky politik dostáva podporu z celého sveta, vrátane Elona Muska, ktorý nedávno napísal na X-príspevok chváliaci Salviniho vytrvalosť v čase núdze, ktorý si pozrelo už  7 milión userov.

 

Konečné rozhodnutie prináleží vyššiemu sudcovi na konci trojstupňového procesu.

 

Ďalšie pojednávanie Salviniho je naplánované na 18. októbra. Právoplatný rozsudok by mohol viesť k tomu, že mu bude znemožnený vykonávať úrad vlády.

Salvini je v súčasnosti podpredsedom vlády a ministrom infraštruktúry a dopravy vo vláde Giorgia Meloniho.

 

Taliansky politik však zostáva vzdorovitý a 1. mája napísal, že to urobí znova. Poznamenal, že „je neuveriteľné, že ministerovi republiky hrozí šesť rokov väzenia za to, že vykonával svoju prácu pri obrane hraníc krajiny v súlade s mandátom, ktorý dostal od svojich spoluobčanov“.

 

Taliansko už roky trpí pod vlnou a či vlnami ilegálnych prisťahovalcov z Afriky, čo viedlo k veľkému nárastu kriminality a sexuálnych útokov na talianske ženy. Napriek rastúcemu migračnému tlaku sa ľavicovej ani pravicovej vláde nepodarilo zastaviť prílev migrantov.

 

V auguste 2023 imigračný úradník talianskej miestnej vládnej skupiny ANCI varoval, že zariadenia prijímajúce afrických migrantov v mestách a obciach krajiny sú „na pokraji kolapsu“ a krízová situácia je vážnejšia ako kedykoľvek predtým.