Masívne útoky vo Francúzsku na vlakovú sieť – založené požiare – poruchy signálnych zariadení! Postihnutých bolo do 900 000 cestujúcich!

26.07.2024 11:08

Krátko pred otváracím ceremoniálom olympijských hier v Paríži železničná spoločnosť SNCF ohlásila „masívny útok“ na sieť francúzskych rýchlovlakov. SNCF označila incident za „vandalský čin“ (nie sú to teroristické útoky? Ak áno, čo je viac ako prasvdepodobné, tak sa to musí zamlčať pred verejnosťou).

 

Ako uvádza denník Le Monde, údajne došlo k niekoľkým "podpaľačským" útokom.   Mnoho železničných spojení s vysokorýchlostnými vlakmi TGV vo Francúzsko muselo byť zrušené, uviedla SNCF v piatok pre tlačovú agentúru AFP.

 

Ovplyvnené sú trasy medzi olympijským mestom Paríž a západom, juhom a východom. Ďalší útok na juhovýchodné spojenie bol zmarený, napísal Le Monde (ako a kto útočil - to verejnosti nebolo oznámené). Obmedzenia začali okolo 5:15 hod.

 

V súvislosti s otváracím ceremoniálom olympijských hier dnes večer mala úradujúca ministerka športu Amélie Oudéa-Castera rozhovor s vysielacou stanicou BFMTV a v ňom hovorila veľmi „nejasne“ o tom,  že po prvotných analýzach možno povedať, že ide o akúsi „koordinovanú sabotáž“ (to už ale maximálne podozrivo vyznieva na organizované teroristické útoky).

 

Francúzsky minister dopravy Patrice Vergriete tieto „sabotážne útoky“ ostro odsúdil.

 

Spoločnosť vyzvala cestujúcich, aby odložili svoje cesty a neprichádzali na železničné stanice.

 

Železničná spoločnosť SNCF uviedla, že „sa očakáva (ale ako všetci vieme, veľa očakávaní sa nenaplní!), že situácia bude pokračovať aj cez víkend, keď sa budú vykonávať opravy.  Očakáva sa, že doprava sa vráti do normálu až v pondelok (ale možno až v utorok – alebo aj vôbec nie, ak prídu ďalšie útoky).

 

Dnes o 19:30 v Paríži budú  otvorené letné olympijské hry.

 

Práve som mal kontakt s dobrou priateľkou, rakúskou žurnalistkou, ktorá mi povedala, že sa zriekla pracovnej cesty na olympiádu, lebo ako žena by sa v Paríži za súčasných rizikových okolností necítila bezpečne. O.i. urobila to aj v súvislosti so skupinovým znásilnením mladej Austrálčanky (ktorá prišla ako návštevníčka olympiády) v parížskej štvrti Montmartre, ktoré ju veľmi šokovalo.