Majú panický strach pred zajtrajšou volebnou nedeľou: SPD, Zelení a FDP v Sasku a Durínsku stoja pred historickou porážkou!

31.08.2024 12:56

Zajtra, počas prvej septembrovej nedele si Sasi a Duríni zvolia nové krajinské parlamenty. Budú to najvzrušujúcejšie a najdramatickejšie krajinské voľby v Nemecku od jeho zjednotenia.

 

Nemecko podľa všetkého a podľa prognóz by malo zažiť silné politické zemetrasenie.  S obavami to priznáva aj prosystémový mainstream.

 

V Durínsku podľa najnovších prieskumov (INSA, Forsa) AfD dosahuje 30 percent. A to napriek všetkým nespočetným difamujúcim útokom proti AfD zo strany etablovaných politikov a ich médií.

 

AfD je ďaleko pred druhou CDU, ktorej preferencie sú 22 percent.

 

Tretia je strana Sahry Wagenknecht, BSW. Tá má takmer 20 percent.

 

Ľavicová strana premiéra Boda Ramelowa je štvrtá so 14 percentami.

 

 

To znamená nasledovnú možnú politickú realitu vo východnom  Nemecku:

 

Ak AfD pri jej predpokladanom víťazstve nájde koaličného partnera, tak môže dokonca vymenovať šéfa novej durínskej vlády.

 

Zatiaľ to ale na to nevyzerá – neraz však po voľbách už neplatí všetko to, čo sa vyhlasovalo pred voľbami. Politici sa na to buď už „nepamätajú“, alebo hovoria, že už sa objavili nové okolnosti.

 

V Sasku sú CDU a AfD v preferenciách tesne vedľa seba. CDU premiéra Michaela Kretschmera nedávno predstihla AfD, ktorá má 31 percent a dostala sa na 32 percent, BSW na treťom mieste má 14 percent.

 

To by mohlo znamenať, že Kretschmer (o ktorom sa tvrdí, že je čiastočne proruský) by mohol zostať vo funkcii.

 

Obrovský politický debakel však výrazne hrozí vládnym stranám: SPD, Zelení a FDP – všetky tri spolu sa sotva dostanú nad desať percent.

 

SPD je v oboch krajinách len tesne nad päťpercentnou hranicou. Zelení sa pohybujú okolo piatich percent a mohli by byť vyhodení z vlády a krajinského parlamentu v Durínsku.

Najhoršie to veľmi pravdepodobne však dopadne pre FDP: Liberáli sú v oboch východných krajinách sotva merateľní, sú len na dvoch percentách.

 

Triumf AfD a pád semaforovej koalície? Čo sa stane, ak sa to stane?

 

V centrálach vládnych strán v Berlíne už celé týždne kolujú rôzne scenáre pre Deň X – deň po možnom volebnom zemetrasení!

 

U SPD: Veľká vzbura je spočiatku nepravdepodobná. Súdruhovia hľadia dopredu na najbližšie voľby v Brandenbursku (22. septembra), kde je pri moci SPD. Ak sa to ale ani tam pre SPD nevydarí, veci by sa mohli stať nepríjemnými dokonca aj pre kancelára Scholza.

 

U Zelených to bude veľmi nervózne búrlivé: Hrozia nové smerové diskusie a krídlové bitky, a to učite aj v oblasti migrácie.

 

U FDP: Bude sa robiť všetko pre upokjenie nespokojných. Napriek tomu sa spory s SPD a Zelenými zrejme budú ďalej prehlbovať (vrátane diskusie o dôchodkoch) a opäť sa môže rozprúdiť debata o predčasnom ukončení vládnej koalície.

 

CDU: Ak by zvíťazila v Sasku a jasne nad 20 percent aj v Durínsku, potom šéf strany Merz by s veľkou pravdepodobnosťou sa stal  kandidatom na kancelára v budúcich parlamentných voľbách.

 

Strane však hrozí aj veľká roztržka. Viacerí politici CDU v Sasku a Durínsku sú otvorení aj koaličnému spojenectvu s AfD. Merz to striktne odmieta.

 

Kandidátka CDU v krajinských voľbách Martina Schweinsburg  jasne Merzovi protirečí:

 

„Musíme sa v každom prípade porozprávať so všetkými stranami a potom nájsť možné spoločné body a až na základe toho sa rozhodnúť.

 

Ale najprv si počkajme na voľby a na to, ako sa v nich rozhodnú voliči!"