Mainstream: AfD už nie je len východ. Jej sila narastá povážlivo aj na západe! Teraz dokonca hrozí, že nebezpečne prerazí aj vo federálnych voľbách!

16.06.2024 11:42

AfD sa v eurovoľbách stala najsilnejšou silou vo východnom Nemecku. Na politickej mape je celý východ vyfarbený modrou farbou.

 

AfD sa jednoznačne stala najsilnejšou stranou v Sasku (31,8 percenta), Durínsku (30,7 percenta), Sasku-Anhaltsku (30,5 percenta), Meklenbursku-Predpomoransku (28,2 percenta) a Brandenbursku (27,5 percenta).

 

 

Bližší pohľad na jednotlivé mestá a regióny na Západe ale ukazuje, že aj tu je AfD dávno zakorenená!

 

V tomto meste je AfD najsilnejšou stranou v miestnom zastupiteľstve: A toto veľkomesto nie je na východe, ale na ďalekom západe – Pforzheim (125 000 obyv.) je blízko francúzskych hraníc.

 

 

AfD sa v Severnom Porýní-Vestfálsku umiestnila na štvrtom mieste, no aj tak môžu byť s výsledkami volieb do Európskeho parlamentu spokojná. Ba čo viac, posilnila aj svoje už existujúce „pevnosti“.

 

 

Severné Porýnie-Vestfálsko bolo doteraz pre AfD považované za ťažké miesto. V národných voľbách bola spravidla takmer vždy hlboko pod potenciálom, ktorý by mohla využiť na celoštátnej úrovni. To sa teraz zmenilo.

 

V najľudnatejšej spolkovej krajine dosiahla AfD teraz 12,6 percenta.

 

 

Keď podrobnejšie rozoberieme, kde presne bola AfD v tejto krajine silná, tak zbadáme, že jej regionálne „bašty“ sú tam čoraz jasnejšie.

 

V  oblasti severného Porúria dosiahla svoje najlepšie výsledky. V Hagene získala 17,6 percenta a v Herne získala až 18 percent hlasov.