Mainstream a Brusel zúria: V. Orbán si požičal miliardu z Číny. To je najväčšia pôžička v histórii Maďarska

31.07.2024 14:26

Maďarsko stále čaká na prisľúbené financie z Európskej únie. Brusel ich už dlhodobo zadržiava s odvolaním sa na svoj vymyslený a vyfantazírovaný „fakt“, že krajina porušuje princípy právneho štátu EÚ.

 

Teraz premiér Viktor Orbán hľadá veriteľov inde. V Číne našiel to, čo hľadal. Konzorcium bánk z Čínskej ľudovej republiky poskytlo Maďarsku miliardovú pôžičku – najväčšiu v maďarskej histórii. Čínska rozvojová banka, Exportno-importná banka Číny a maďarská pobočka Bank of China poskytli Maďarsku pôžičku v celkovej výške jednej miliardy eur.

 

Vyplýva to z údajov Maďarskej dlhovej agentúry, ako teraz informuje maďarský finančný portál Portfolio. Budapešť musí peniaze vrátiť do troch rokov. Pôžička má variabilnú úrokovú sadzbu.

 

Presná úroková sadzba ani ďalšie podrobnosti o podmienkach splácania nie sú známe. Maďarská vláda odôvodnila pôžičku financovaním centrálnych rozpočtových výdavkov v oblastiach špičkových technológií, výstavby infraštruktúry, dopravnej infraštruktúry a energetiky.

 

Maďarsko nedávno výrazne rozšírilo ekonomické vzťahy s Čínou. Ako vláda oznámila začiatkom júla, tak čínske spoločnosti investovali v krajine približne 16 miliárd eur a vytvorili 25 000 pracovných miest, čím sa Maďarsko „zaradilo medzi svetové centrá globálnej automobilovej revolúcie a technologickej obnovy“.

 

Čína je zapojená aj do množstva infraštruktúrnych projektov v Maďarsku:

 

Ide napríklad o vysokorýchlostnú trať na budapeštianske letisko, nákladnú železničnú trať okolo Budapešti, ropovody medzi Maďarskom a Srbskom a jadrové projekty.

 

„Vybudovali sme si vysokú úroveň vzájomnej politickej dôvery. Naše bilaterálne vzťahy sú lepšie ako kedykoľvek predtým a sú doslova na zlatej ceste,“

uviedol čínsky prezident Si Ťin-pching vo vyhlásení pred májovou návštevou Budapešti.

 

Viktor Orbán – ako je známe - zasa hneď po prevzatí predsedníctva v Rade EÚ odcestoval do Číny.

 

Kto je s Čínou a má jej plnú dôveru, ten to vyhral na celej čiare a taký Brusel je na ceste si to s Čínou prehrať!

 

 

Tu niekoľko reakcií v médiách – zo stoviek podobných - od nemeckých občanov na tému Viktor Orbán a EÚ:

 

Mathias Grigo:

Toto je pravdepodobne Orbánov prvý krok k vstupu do štátov BRICS. Amerika a EÚ už dávno zanechali známky doby za sebou. Rusko a Čína vytvorili silné spojenectvá s tými, ktorými západné krajiny hlboko opovrhujú. Niektorí prinášajú suroviny a know-how, iní mladých ľudí, ktorí sa môžu stať zákazníkmi.

Naša neschopnosť rokovať s Ruskom a Čínou ako rovný s rovným dala týmto mocnostiam nové spojenectvá a nás deklasovala.

 

Sara West:

Orbán je šikovný muž, vie, že ho Čína nikdy nebude klamať, podvádzať a okrádať na základe mizerných argumentov tak, ako to robí EÚ, a zvyšok sveta to vie už dobre od krádeže ruských miliárd Bruselom a štáty sa aj preto hrnú do BRICS, ale prostoduchá koloniálna arogancia sa nikdy nepoučí, aj keď má hnoja až po krk.

 

E.B.: 

Ak EÚ už roky nevypláca peniaze pre Maďarsko – napriek splneným podmienkam – a Ukrajina napriek veľkej maďarskej pomoci blokuje plynovod –  tak Orbán jednoducho nemá inú možnosť! Ako premiér predsa nebude stáť bokom a pozerať sa, ako sa krajina zastaví - preto je stále znovu zvolený.

 

U.M.:

Orbán je jediný v Európe, ktorý vidí, že EÚ je slabá a chorá. Stačí sa pozrieť, kto v Bruseli otvára ústa. EÚ je na svojom ekonomickom konci a zrúti sa. EÚ je teraz len žalostným tieňom svojej základnej myšlienky, slúži len na reguláciu, kontrolu a trestanie.  Je to nadbytočný gangsterský klub, ktorý pre malých ľudí prináša len nevýhody.