Maďarsko očakáva vážne útoky na svoju suverénnu zahraničnú politiku, a to nielen z Bruselu! Platí to aj pre Slovensko?

26.08.2024 18:21

V sobotu maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó na festivale Tranzit v Tihany pri Balatone vyhlásil, že Maďarsko sa musí pripraviť na vážne útoky na svoju suverénnu zahraničnú politiku v najbližších rokoch.

 

Pretože aj zahraničná politika slovenskej vlády je v mnohých aspektoch podobná  zahraničnej politike Maďarska, tak Bratislava môže očakávať, že takéto útoky budú namierené aj proti Slovensku.

 

Ochrana maďarskej suverenity nie je „záležitosťou politickej ideológie“, ale „záležitosťou života a smrti,“ povedal Szijjárto.

 

„Trvanie Maďarska na ochrane svojej suverenity sa stalo „protikladom hlavného liberálneho prúdu“, čo poukazuje na škálu prostriedkov, ktoré liberálny hlavný prúd použil na nahradenie akéhokoľvek iného spôsobu myslenia, vrátane politických, právnych a ekonomických nástrojov a najnovšie aj „fyzického zničenia “ ako v prípade atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica a kandidáta na prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa,“

vyhlásil maďarský minister.

 

Szijjártó zdôraznil, že Maďarsku sa v posledných rokoch podarilo zosúladiť svoju zahraničnú politiku so záujmami maďarského národa a zároveň zabrániť presadzovaniu vonkajších záujmov v Maďarsku.

 

Poukázal na medzinárodné médiá a financovanie mimovládnych organizácií, ako aj na postupy iniciované Bruselom a najnovšie aj na útok na nové pravidlá pre maďarský národný preukaz, ktorý umožňuje pobyt občanom mimo EÚ. Upozornil, že v Maďarsku žije len 7 000 ruských občanov, kým v pobaltských štátoch je ich 20-krát viac a celkový počet v celej EÚ presahuje 1 milión.

 

Povedal, že nedávno vytvorená skupina Patriots for Europe v Európskom parlamente by mohla slúžiť ako "línia obrany" pre politickú bezpečnosť Maďarska.

Napriek tlaku Západu na Maďarsko, aby dodalo Ukrajine zbrane a vycvičilo vojakov, krajina sa stala "poslednou prekážkou vojnovej psychózy" v Európe a dodal, že pro-mierový postoj Maďarska v septembri a októbri bude pod "mimoriadnym tlakom".

 

Szijjártó kritizoval „pokrytectvo“ iných krajín, ktoré chcú tajne nakupovať ruskú energiu, pričom energetickú politiku považujú skôr za vec ideológie než fyzickú realitu.

 

Je presvedčený, že fakt, že Európska komisia zamietla žiadosť Maďarska a Slovenska o opatrenia voči Ukrajine v súvislosti s pozastavením tranzitných dodávok ruskej ropy cez Lukoil, bol „dôkazom“ toho, že Brusel dal pokyn ukrajinskej vláde k tomuto kroku.

Povedal, že riešenie, ktoré by z dlhodobého hľadiska zabezpečilo pokračovanie dodávok ruskej ropy, je „veľmi blízko“.

Pokiaľ ide o reakciu EÚ na zničenie plynovodu Nord Stream, Szijjártó povedal, že ak bol do toho zapojený nejaký štát, musí sa s ním zaobchádzať ako so „štátom podporujúcim terorizmus“ a zaslúži si preto „primeranú reakciu“.

 

Pokiaľ ide o ekonomickú bezpečnosť, povedal, že Maďarsko je „otvorené a čestné“ v tom, čo sa ostatné krajiny pokúšajú robiť „v tajnosti“, a dodal, že pokusy odkloniť ekonomiku Západu od ekonomiky izolovaného Východu boli „úplným zlyhaním“.

 

A napokon ešte vyzval „poľských bratov“ Maďarska, aby prestali kritizovať, ak tamojšia ropná spoločnosť stále nakupuje ruskú ropu okružnými cestami, čo vlani zvýšilo bilaterálny obchod medzi oboma krajinami na 6 miliárd eur.