Macronovo prehnané sebavedomie, a to napriek vysokej porážke jeho strany v EÚ-voľbách

10.06.2024 22:18

Skutočnosť, že francúzsky prezident Macron rozpúšťa parlament a vypisuje nové voľby, ukazuje stratu reality v jeho hlave. To, že zrejme verí, že by sa pomery mohli náhle zmeniť, znamená len jedno:

 

Ùplne stratil zmysel pre realitu a sa  veľmi preceňuje.

 

Emmanuel Macron stavil na to, že voliči sa chceli len  akoby na chvíľu „pohrať s ohňom“ a jednoducho len vypustiť paru.

 

Myslí si a či je dokonca presvedčený, že teraz v šoku zdvihnú hlavu a povedia si:

Tak sme to nemysleli a sme to ani nechceli!

 

 Z pohľadu Berlína a Bruselu je tento jeho krok nebezpečný pre celé Francúzsku a tým aj pre Nemecko, pretože Macron dáva extrémnej pravici možnosť do niekoľkých týždňov vymenovať premiéra a následne diktovať svoju agendu prezidentovi v takzvanom spolužití, to znamená spoluprácu prezidenta s vládou iného politického smeru.

 

Ako ale prichádza Macron na to, že tí, ktorí ho potrestali v eurovoľbách, by boli ochotní dať jeho strane v nových voľbách parlamentnú väčšinu?

 

To ukazuje  priam šialené preceňovanie seba samého a stratu reality. Presne tak  to bolo aj u Napoleona, keď sa preceňujúco vybral  fakticky v zime do Ruska, aby ho porazil.

 

Výzva  strany Le Pen – Rassemblementu National znie neprepočuteľne hlasno:

 

Vyskúšajte nás! Odvážte sa! Ešte nikdy ste nás neskúšali: Essayez-nous! To je pre mnohých ľudí v súčasnosti  vo Francúzsku politicky veľmi atraktívne.

 

A nielen to: Tieto parlamentné voľby by sa mohli stať katalyzátorom toho, aby  celé krajne pravicové spektrum vo Francúzsku urobilo to, čo sa doteraz nepodarilo – zjednotiť sa.

A to „vďaka“ preceňovaniu sa Macrona.

 

Šéf francúzskych konzervatívcov už oznámil, že po voľbách nebude k dispozícii ako partner Macronovej strany. Koniec koncov, táto strana je zodpovedná za nekontrolovateľnú neistotu a stratu kúpnej sily občanov.

A naopak to zrejme znamená, že si určite vie predstaviť vládne spojenectvo s Rassemblement National.

 

Keď sa to stane, tak to potom pre Olafa Scholza znamená Gute Nacht Frankreich a teda aj koniec nemecko-francúzskeho partnerstva v tej forme ako pozostáva teraz.

Pričom aj pozícia nemeckého kancelára je čoraz povážlivejšia, lebo jeho kreslo sa čoraz viac otriasa – na čom má veľkú zásluhu AfD!