Macronov volebný debakel mení Francúzsko od základov – jeho „šachový“ ťah proti Le Pen pôsobil ako bumerang a Macronovi hrozí 7. júla mat

01.07.2024 20:13

Stalo sa to, čo mnohí očakávali a čoho sa obávali veľmi aj v Nemecku – Scholz, Habeck, Baerbock a v Bruseli von der Leyen: Le Pen pomaly, ale isto preberá politické vedenie vo Francúzsku. A preberie ho celkom, ak v druhom kole volieb utrpí Macron konečné KO, čo sa všeobecne očakáva.

 

Emmanuel Macron je prezidentom Francúzska od roku 2017. Odvtedy si zabezpečil svoju moc politickými a strategickými schopnosťami a prebudoval Francúzsko a urobil štát čoraz autoritatívnejším: A to potláčaním veľkých masových protestov (žlté vesty, korona, protidôchodková reforma), zákazmi vychádzania, tvrdými reformami proti robotníkom a ľudu.

 

V prvom kole volieb vysoko prehral – podľa očakávania -  a pravdepodobne bude mať na krku vládu, kde bude mať hlavné slovo strana Le Pen, ktorá je proti nemu. To znamená, že jeho moc prakticky skončila. Pre Francúzsko svitá na nové časy.

 

Macronova predvolebná kampaň bola dosť krátka. Jeho odkaz voličom, o ktorom bol presvedčený, že mu pomôže zvíťaziť znel:

Každý, kto nebude voliť jeho alebo jeho liberálov, bude v konečnom dôsledku hlasovať za občiansku vojnu. To mu ale priam brutálne nevyšlo. Ale čo sa stane teraz?

 

V druhom kole volieb bude určite ešte bojovať, no už teraz je jasné, že Macronova vláda premiéra Attala (človek WEF) bude zvrhnutá.

 

Jeho plán zabrzdiť rozlet Le Pen  nečakanými náhlymi novými voľbami nevyšiel. Ale to sa dalo čakať, a to umožnilo Le Pen (ktorá sa chce stať prezidentkou v roku 2027) s prevahou vyhrať.

Dosiahnutie absolútnej väčšiny pre Le Pen-Rassemblement National (RN) bude ťažké, ale stále je možné. To by potom totálne otriaslo Francúzskou republikou.

 

 

Podľa francúzskych médií v prvom kole parlamentných volieb jednoznačne zvíťazila pravicová národná Rassemblement National (RN). Strana Marine Le Pen (55) získala 34 percent hlasov.

Emmanuel Macron (46) je tretí s 21 percentami za ľavicovou alianciou Nouveau Front Populaire (28 %).

 

Šéf RN Jordan Bardella (28) v nedeľu povedal, že francúzski voliči „vyniesli konečný verdikt“. Druhé kolo volieb 7. júla bude jedno z najrozhodujúcejších v celej histórii krajiny.

Bardella dostane úrad premiéra v prípade absolútnej väčšiny, čo si Le Pen dala za cieľ.

O väčšine z 577 poslaneckých kresiel sa však rozhodne až v druhom kole volieb.

 

Macron vzhľadom na volebné víťazstvo pravicových kruhov vyzval na širokú alianciu proti Le Pen.

 

„Vzhľadom na Rassemblement National je potrebné vytvoriť širokú, demokratickú a republikánsku alianciu pre druhé kolo volieb,“ povedal Macron v nedeľu v Elyzejskom paláci.

 

Riziko trvalej politickej krízy vo Francúzsku sa podľa viecerých expertov výrazne zvyšuje.

 

„Nebezpečenstvo, že Francúzsko sa ocitne v situácii bez parlamentnej väčšiny, je čoraz konkrétnejšie,“ povedal pre tlačovú agentúru AFP Jacob Ross z Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy (DGAP).

 

"Politická nestabilita sa pravdepodobne zodpovedajúcim spôsobom zvýši," dodal Ross.