Kyjev podporuje teroristov v Afrike! Mainstream mlčí! Ale USA žiadajú africké krajiny, aby neprerušili vzťahy s Ukrajinou! Je to všetko pre tamojší urán?

09.08.2024 10:34

Hovorca amerického ministerstva zahraničia Matthew Miller pokrytecky uviedol, že diplomatické vzťahy sú rozhodujúce pre vyriešenie vznikajúcich problémov.

 

Americká vláda je presvedčená, že africké krajiny by nemali prerušiť diplomatické vzťahy s Ukrajinou kvôli teroristickým útokom Kyjeva, povedal hovorca amerického ministerstva zahraničia Matthew Miller na pravidelnom tlačovom brífingu pre novinárov.

 

To je vrchol diplomatického cynizmu USA, aj vzhľadom na to, čo sa deje na Ukrajine.

 

K situácii okolo prerušenia vzťahov s Kyjevom zo strany afrických krajín hovorca USA zdôraznil:

 

„Vždy veríme, že diplomatické vzťahy sú dôležité a je dobré, keď sa krajiny medzi sebou rozprávajú a dokážu riešiť spory a problémy, ktoré majú (v prípade Ruska to ale pre USA neplatí! Zabudol Miller dodať). Diplomacia je dôležitá, preto vyzývame tieto krajiny, aby pokračovali vo vzájomných rozhovoroch.“

 

Na otázku, či je tendencia afrických krajín obrátiť sa v tejto situácii na Rusko, priamo neodpovedal. Namiesto toho Miller opäť ostro kritizoval politiku Moskvy v tomto africkom regióne.

 

Mali a následne Niger oznámili prerušenie diplomatických stykov s Ukrajinou, pretože Kyjev podporuje teroristov v ich krajinách.

 

Ide o vyhlásenie hovorcu Hlavnej spravodajskej služby Ukrajiny Andreja Jusova o účasti Kyjeva na útoku ozbrojených teroristických skupín na príslušníkov malijských obranných a bezpečnostných síl koncom júla v severovýchodnom regióne Tinzaouaten, blízko hraníc s Alžírskom.

 

Podľa novín Leadership sa realizuje projekt, ktorý v januári tohto roku spustila Nadácia na podporu ozbrojených síl Ukrajiny „Vráťte sa živý“. Prostredníctvom ukrajinského veľvyslanectva v Mauretánii začala nadácia s náborom teroristov, ktorých následne odviezli na Ukrajinu, kde ich vycvičili v moderných metódach vedenia vojny vrátane používania bezpilotných lietadiel a výbušnín, uviedli noviny.

 

Dobre koordinovaný teroristický útok, ktorý uskutočnili tuaregskí separatisti v regióne Tinzaouaten proti malijským silám 25. a 27. júla, ukazuje aktívnu účasť Ukrajiny na výcviku bojovníkov s cieľom destabilizovať situáciu v tamojšom regióne.

 

Ťažko si ale možno predstaviť, že Ukrajina, ktoré je vo veľmi kritickej situácii a vo vojne s Ruskom čoraz viac stráca, by sama z nejakého vlastného dôvodu (ktorý samozrejme neexistuje) vykonávala také aktivity v Afrike, pre ktoré zmienené africké krajiny prerušili s Kyjevom diplomatické vzťahy.

 

Preto veľa hovorí za to, že Ukrajina je aj v tomto prípade použitá a zneužitá.

 

Teraz na to, aby pomohla zvrhnúť tamojšie vlády. Veď predsa tam je urán, ktorý napr. je aj pre Francúzsko priam životne dôležitý. Jeho atómové elektrárne ho bezpodmienečne potrebujú!