Kto odmieta diktát z Bruselu, ten „narúša“ demokraciu: Maďarsko naďalej masívne porušuje zásady právneho štátu. Problémy robí aj Slovensko!

25.07.2024 15:17

Správa EÚ atestuje Budapešti a Bratislave odklon od demokracie. Ide o súdnictvo, korupciu a reštrukturalizáciu médií. Podľa správy EÚ Maďarsko naďalej masívne porušuje zásady právneho štátu.

 

„V Maďarsku existuje systémový problém so základnými právami,“

 povedal v stredu v Bruseli komisár pre spravodlivosť Didier Reynders pri prezentácii výročnej správy o právnom štáte v 27 členských štátoch.

 

Brusel má obavy aj z reštrukturalizácie verejnoprávneho vysielania na Slovensku. Novinárske združenia varujú pred vládnym vplyvom.

 

Vo svojej piatej správe o právnom štáte urobila Komisia podľa predstaviteľa EÚ „rekordný počet“ ôsmich odporúčaní vláde Viktora Orbána v súvislosti s Maďarskom. Je to politicky výbušné, pretože táto krajina šesť mesiacov predsedá Rade EÚ.

 

Podľa podpredsedníčky EÚ-Komisie V. Jourovej dochádza v Maďarsku k porušovaniu všetkých štyroch pilierov právneho štátu: Súdnictva, protikorupčných opatrení, slobody tlače a deľby moci.

 

„Maďarsko musí poskytnúť pevné dôkazy o vyšetrovaniach, stíhaniach a konečných rozsudkoch v prípadoch korupcie na vysokej úrovni,“ uvádza sa v správe o Maďarsku.

 

Orbánova vláda musí navyše posilniť „edičnú nezávislosť verejných médií“ a zrušiť zákony, ktoré obmedzujú prácu organizácií občianskej spoločnosti.

 

Komisár pre spravodlivosť Reynders už pred rokom potvrdil, že krajina má „veľmi veľké odchýlky v zásadách právneho štátu“. EÚ preto v posledných rokoch začala proti Maďarsku rôzne konania a pozastavila financovanie. Ako zdôraznil Reynders, pre rôzne porušenia základných práv – ako je právo na azyl – je v súčasnosti zmrazených 20 miliárd eur pomoci EÚ pre Maďarsko.

 

„Vo svetle systémových zločinov, ktoré sa v Maďarsku dejú už roky, je konečne čas skrotiť Viktora Orbána na jeho miesto a zbaviť Maďarsko jeho hlasovacích práv v EÚ,“

vyhlásil europoslanec Moritz Körner (FDP).

 

Európsky parlament už v roku 2018 začal proti Maďarsku takzvané konanie podľa článku 7. So stiahnutím hlasovacích práv v Rade EÚ by však muselo súhlasiť všetkých ostatných 26 členských krajín okrem Maďarska, čo však stále je v nedohľadne. V každom prípade je ale jasné, že Slovensko Roberta Fica k týmto štátom patriť nebude.

 

Podpredsedníčka komisie Jourová o Slovensku povedala, že o kontroverznom zákone o reštrukturalizácii verejnoprávneho vysielania už v apríli hovorila s premiérom Robertom Ficom. 

Finálna verzia však ešte nie je k dispozícii, a preto Európska komisia zatiaľ vyčkáva.

 

Organizácia Reportéri bez hraníc už varovala pred „tvrdým úderom“ pre slobodu tlače v SR.

 

Kto kontroluje systémové kriminálne aktivity v rámci Brusel-systému a vydáva správy o nich, o tom ani Moritz Körner a ani Věra Jourová nehovorili.

 

A že tie sú veľmi závažné - a veľmi pravdepodbne aj rozsiahle – to možno usudzovať už len z toho, čo sa z nich dostalo z Bruselu aj oficiálne von a dokonca aj do systémových médií.