Klíma-lož globalistov má krátke nohy! Arktída: Nárast morského ľadu skracuje prepravnú lodnú sezónu o 14 týždňov

24.07.2024 19:14

Príroda sa čoraz viac zahráva s prorokmi konca sveta v dôsledku globálneho otepľovania a „smeje sa im do tváre“. Ak sa na póloch začne ochladzovať, tak hrozí, že sa ochladí všade, bez ohľadu na to, či je v atmosfére viac alebo menej CO2. A narastajúce množstvo ľadu na póloch naznačujú tento vývoj.

 

Len pred dvoma dňami médiá informovali, že výletná loď MSC Poesia bola schopná vplávať len do jedného z troch plánovaných prístavov.

 

Ľadová situácia v dvoch z nich neumožnila ich navštíviť. To znamená, že nielen ľadová pokrývka v Grónsku sa za posledných 12 rokov opäť zväčšuje a hrubne. Ale pribúda aj morský ľad, a to aj napriek neustále sa opakujúcim falošným správam, že ľadové medvede sú ohrozené.

 

Nárast morského ľadu v Arktíde potvrdila minulé leto aj výskumná cesta s „Polarsternom“, výskumným ľadoborcom z Bremerhavenského inštitútu Alfreda Wegenera (AWI).

 

Ak v dôsledku narastajúceho chladu rastie morský ľad, musí to mať vplyv aj na iné arktické oblasti. Pokiaľ ide o Kanadský severozápadný priechod (NWP), nedávna štúdia publikovaná v časopise Nature od Alison J. Cook et al s názvom „Sea ice choke points reduce the length of the shipping season in the Northwest Passage“  ukazuje, ako množstvá morského ľadu skracujú dĺžku plavebnej sezóny v NWP.

 

Ľadová pokrývka na póloch sa v priebehu desaťročí zmenšila, keď sa ľadovce roztopili. V dôsledku toho sa arktický morský ľad zmenil „z trvalého (staršieho, hrubšieho ľadu) na sezónny (mladší, tenší) ľadový režim, čo viedlo k čoraz rozšírenejšiemu presvedčeniu, že lodná doprava cez kanadský severozápadný priechod je stále ziskovejšia - oznámila štúdia.

 

Analyzuje zmeny v dĺžke lodnej sezóny pozdĺž jednotlivých úsekov Severozápadnej cesty od roku 2007 do roku 2021.

Výsledky ukazujú, že pretrvávajúce pohyby ľadu smerom na juh z oblastí s vysokou zemepisnou šírkou udržiavajú takzvané úzke miesta pozdĺž určitých úsekov trasy a znižujú dĺžku celkovej lodnej sezóny. Dĺžka lodnej sezóny pozdĺž južných a severných trás vykazuje značné časopriestorové rozdiely. Najmä časti severnej trasy vykazujú pokles až o 14 týždňov v priebehu 15 rokov.

 

V kanadskej Arktíde sa oblasť morského ľadu medzi rokmi 1968 a 2016 zmenšovala o 5 – 20 % za desaťročie (v závislosti od regiónu). V súvislosti s tým sa počet plavieb lodí v kanadskej Arktíde od roku 1990 štvornásobne zvýšil.

 

V skutočnosti bola severná trasa NWP v lete 2007 po prvý raz takmer úplne bez ľadu a zažila mimoriadne dobré podmienky v rokoch 2011 a 2012.

 

Analýza štúdie sa končí v roku 2021.

 

Na základe nových skúseností z Grónska a Arktídy však vo všeobecnosti možno predpokladať, že trend pribúdania morského ľadu bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch.

To znamená vyššie náklady na obchod, či už používaním lodí s odolnejšími materiálmi voči ľadu, vyššou spotrebou paliva alebo používania úplne iných trás.

 

Ukazuje sa tiež, že všetky snahy o obmedzenie uvoľňovania CO2 sú kontraproduktívne. Zelená dohoda EÚ a aktivity OSN v tomto smere len  spôsobujú ľuďom čoraz väčšie škody.