Kancelár chce mierový summit s Putinom. CDU preto útočí na Scholza: „Hanba mu – to by bol len hanebný a Ukrajinu ponižujúci mier“!

09.09.2024 21:40

Ak sa kancelár Olaf Scholz (SPD) presadí, Rusko by sa malo zúčastniť na najbližšej mierovej konferencii o Ukrajine.

 

Scholz vyhlásil, že sa na tom zhodol vo svojich dôverných rozhovoroch s ukrajinským prezidentom Zelenskym pred niekoľkými dňami na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku.

 

Aj bývalý ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Meľnyk (teraz veľvyslanec v Brazílii) tiež potvrdil zámer Scholza hovoriť s Ruskom vo veci mieru na Ukrajine a povedal k tomu nasledovné:

 

„Osobne sa domnievam, že kancelár Olaf Scholz by mohol byť  v tomto smere kreatívny a využiť existujúce nemecké diplomatické kanály do Moskvy, aby preskúmal, či rozhovory s Putinom by mali zmysel.“

 

Expert pre Rusko, prof. Thomas Jäger (Univerzita v Kolíne nad Rýnom) o Scholzovej iniciatíve povedal:

"Putin nemá záujem o rokovania, pokiaľ nie je vopred jasné, že dostane tú časť Ukrajiny, ktorú  demilitarizuje ju a nedostane žiadne bezpečnostné záruky.

Pre Putina sú vedenie vojny a vyjednávanie len dva rôzne spôsoby dosiahnutia jeho cieľov na Ukrajine. Putin svoje podmienky vyjadruje čoraz otvorenejšie. Ukrajina musí Rusku odovzdať územia „anektované“ Ruskom. Putinov cieľ je úplné odzbrojenie Ukrajiny a víťazstvo Ruska.“

 

Expert Jäger ale „zabudol“ povedať, že Ukrajina už dávno mohla mať mier, a to za oveľa priazivejších podmienok pre ňu, ako tomu bude teraz. Dohoda s Moskvou v Turecku už bola v roku 2022 na stole, chýbali už len podpisy, keď prišiel príkaz od Bidena, aby ju Kyjev nepodpísal.

 

Je však oveľa zarážajúcejšie ako komentoval Scholzovu mierovú iniciatívu (pričom vôbec nie je jasné, či v Ramsteine Scholza nepožiadal Zelenskyj o sondovanie v Moskve, alebo či to navrhol Scholz Zelenskemu) extrémneprotiruský vojnový štváč, zahraničný expert CDU Roderich Kiesewetter.

 

Ten v médiách kritizuje návrh kancelára ako zavádzajúci:

„Kancelárov krok bol predvídateľný, pretože zapadá do stratégie niektorých predstaviteľov SPD veľmi nenápadne zatlačiť Ukrajinu do pseudomieru nastaveného Ruskom, v ktorom jej podpora sa bude postupne znižovať a namiesto toho sa budú vyžadovať rokovania ponižujúce Kyjev.

Účasť agresora na mierovom summite neznamená nič iné.

 

Kancelárov návrh pozvať Rusko na mierovú konferenciu je nereálny, vytvára o nemeckom obyvateľstve falošný obraz a ohrozuje bezpečnosť Nemecka. Scholz sa chce zdobiť ako mierový kancelár, ale len zhoršuje situáciu pre Ukrajinu, a tým oslabuje európsku a nemeckú bezpečnosť.

Kancelár navyše prepadá ruskej dezinformácii a propagande, ktorá je absolútnou otravou.“

 

Kieswetter buď nevie nič o rozhovoroch Scholza a Zelenskeho v Ramsteine, alebo vie a potom len nehanebne klame, prekrúca a zavádza, lebo fakty o ich rozhovoroch hovoria niečo celkom iné, ako tvrdí tento zákerný vojnový štváč.