K Zemi sa blíži veľká kométa – naposledy ju mohli pozorovať Neandertálci

08.01.2023 23:03

Viditeľné kométy sú obzvlášť vzrušujúcim, ako aj neobyčajne zriedkavým nebeským divadlom, ktoré fascinovalo už našich predkov. Rok 2023 nám hneď od začiatku ponúka jeden z týchto úchvatných prírodných úkazov. Jeden z týchto ľadových poslov je momentálne na ceste k nám a je už veľmi blízko.

12. januára 2023 dosiahne kométa C/2022 E3 (ZTF) svoj najbližší bod k Slnku a 1. februára 2023 svoj najbližší bod k Zemi. V najbližších týždňoch sa jasnosť kométy veľmi zvýši a dá sa ľahko pozorovať.

Kométu objavila 2. marca 2022 „Zwicky Transient Fascility“ v Kalifornii a preto nesie skratku ZTF. V tomto bode ZTF dosiahla obežnú dráhu Jupitera a bola od nás vzdialená ešte asi 400 miliónov míľ. Astronómovia si spočiatku mysleli, že ide o asteroid, a až neskôr, keď objekt začal „vytvárať“ svoj typický chvost, bolo im jasné, že objavili kométu.

Ide o dlhoperiodickú kométu, ktorej obeh trvá okolo Slnka približne 50 000 rokov. Poslednými ľuďmi, ktorí ju mohli vidieť, boli Homo Sapiens počas doby ľadovej. V tom čase boli Neandertálci ešte nažive - vymreli asi pred 40 000 rokmi.

Medzičasom sa ZTF priblížila k Zemi tak blízko, že ju možno pozorovať aj malým ďalekohľadom. Už má žltkastý chvost a zelenkavo svietiacu hlavu.

 

Kométa síce bude na svojej trajektórii 1. februára 2023 najbližšie k Zemi, ale optimálny čas na jej pozorovanie by však mal byť už koncom januára, keď dosiahne maximálny jas a bude dobre viditeľná  v okolí Severnej hviezdy - Polárky.

V tomto bode bude len 42 miliónov kilometrov od nás a bude mať jas 5,5 magnitúdy. To znamená, že môže byť viditeľná dokonca aj voľným okom.

Od polovice februára bude kométa ZTF viditeľná len malým ďalekohľadom. Potom však možno obdivovať jej dve blízke stretnutia:

 

Dňa 10./11. februára 2023 prechádza jej dráha blízko Marsu

 

a 15./16. februára 2023 sa bude nachádzať priamo vedľa hviezdy Aldebaran, červenkastého žiariaceho oka zo súhvezdia Býka.