Je naozaj pravdou, že osvedčené a skvelé izraelské tajné služby - ako napr. Mosad – práve v tomto prípade zlyhali? Alebo je pravda celkom iná?

12.10.2023 23:12

Médiá stále špekulujú nad tým, prečo izraelské spravodajské služby zlyhali, keď vraj „prehliadli“ prípravy Hamasu na útok. Existujú však dôveryhodné správy, z ktorých jednoznačne vyplýva, že Izrael bol varovaný. Izraelská vláda sa ale k týmto správam a ani k údajnému zlyhaniu jej tajných služieb vôbec nevyjadrila.

 

V skutočnosti by to bolo nesmierne veľké prekvapenie, ak by tieto izraelské služby boli zlyhali práve v tomto pre Izrael katastrofickom prípade (a také služby by boli diletantské non plus ultra). 

Tiež treba podotknúť, že spravodajskí experti viacerých krajín vedia o tom, že Mosad a ďalšie izraelské spravodajské služby vo veľkej miere infiltrovali palestínske organizácie a sú dobre informované o takmer všetkých plánoch Palestínčanov.

 

Za týchto okolností nevedieť vôbec nič o dlhej príprave takej veľkej operácie, na ktorej sa podieľali tisíce bojovníkov Hamasu sa zdá viac než nepravdepodobné a dokonca  možno tvrdiť, že až sotva možné.

 

Viaceré cudzie spravodajské agentúry vedeli o prípravách Hamasu na útok a dokonca preto aj varovali Izrael. Ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na správu tlačovej agentúry AP uvádza, že egyptská tajná služba opakovane varovala Izrael pred hrozbou z pásma Gazy a radikálnej skupiny Hamas, ktorá tam dominuje.

 

Podľa tohto zdroja sa izraelská vláda zamerala na palestínske územia na západnom brehu Jordánu a nevenovala potrebnú pozornosť pásmu Gazy, a to aj napriek informáciám, ktoré poskytla egyptská rozviedka.

 

AP cituje zdroj, ktorý povedal:

 

"Varovali sme ich, že čoskoro môže dôjsť k masívnej explózii, ale podcenili naše slová."

 

Ak by egyptská rozviedka vedela o prípravách v pásme Gazy natoľko, že „opakovane“ varovala Izrael pred hrozbou zo strany Gazy a Hamasu, je ťažké si predstaviť, že by si to iné spravodajské agentúry neboli všimli.

amozrejme, nemožno celkom vylúčiť, že izraelská rozviedka nevenovala pozornosť varovaniam iných spravodajských agentúr, ale niečo také by bolo neprofesionálne absurdné.

 

Právom sa preto vynára otázka, či mohol byť útok povolený zámerne, keďže vieme, že v histórii existujú príklady takýchto prípadov.

 

V tejto súvislosti si pripomeňme, že v Izraeli od marca prebiehali masívne protesty proti reforme súdnictva, ktorú inicioval Netanjahu, pretože proti Netanjahuovi prebieha trestné konanie za podvod, porušenie dôvery a úplatkárstvo a Netanjahu by tak mohol z reformy súdnictva osobne veľmi profitovať.

 

Plánovanú „reformu“ kritizovala dokonca aj nemecká vláda, pre ktorú je kritika Izraela vlastne tabu.

V Izraeli pritom každú sobotu demonštrovalo viac ako 100 000 ľudí a hovorilo sa aj o generálnom štrajku.

 

Ale krvavý útok Hamasu dal odrazu na toto všetko celkom zabudnúť.

 

Izrael je teraz kompletne zjednotený za Netanjahuom (ktorého mnoho izraelských občanov doslova nenávidelo), ktorý sa teraz prezentuje ako veľký bojovník a hlavný obranca Izraela.

 

Treba preto objektívne povedať, že z korupcie obvinený Benjamin Netanjahu ťaží mimoriadne zo súčasných udalostí, akokoľvek cynicky to aj môže znieť.

 

Nie je to samozrejme nijaký dôkaz, že izraelská vláda dovolila Hamasu zaútočiť, ale ani to nemožno celom vylúčiť.

 

Politický machiavellizmus je v súčasnom svete nesmierne krvavo brutálny a ďaleko predstihuje stredovekú ideológiu Niccolu Machiavelliho.

 

Ak by však skutočne išlo o zlyhanie spravodajských služieb, tak izraelská vláda by to musela objasniť a musela by nevyhnutne všetkých za to zodpovedných maximálne tvrdo potrestať, lebo také dramatické následky novodobý Izrael ešte nikdy neutrpel!

Musíme si ale počkať na ďalší vývoj a majme však pritom na pamäti, že aj tu je ale možný každý scenár!

 

Ešte to uzavriem komentárom jedneho nemenovaného experta:

 

„Čo teraz, Mosad naozaj nič nevedel? To ma napadlo okamžite po zaútočení Hamasu na „nepripravený“ Izrael.

Prichádzali mi na myseľ hneď nápadné paralely s 11. septembrom v USA:

Dôjde k hroznému útoku s mnohými úmrtiami, okamžite sa identifikujú vinníci a ohlásia sa rozhodné reakcie. Izraelské vedenie hneď oznámilo, že premení každé miesto, kde pôsobil Hamas, na trosky a popol a okamžite začalo konať.

Izrael má v poslednom čase určité vnútropolitické problémy, preto by bolo dobré vytvoriť „vládu národnej jednoty“. Inými slovami, dočasné pozastavenie opozície vzhľadom na situáciu národného významu............A v takom prípade niekto a či viacerí stoja za týmto útokom Hamasu, ktorý Izrael vraj prekvapil........“