Horst Tappert sa stal svetoznámym ako Komisár „Derrick“. Pár rokov po jeho smrti vyšlo na povrch temné tajomstvo z jeho minulosti.

14.10.2024 15:34

Ide o najpredávanejší nemecký seriál v histórii televízie: „Derrick“ sa vysielal po celom svete v 102 krajinách a hlavný herec Horst Tappert sa svetovo preslávil ako inšpektor v obleku. Dokonca aj v Japonsku sa muž s vačkami pod očami stal populárnou televíznou hviezdou. Nóri mu z vďačnosti darovali kúsok zeme a urobili z neho čestného občana.

 

Niekoľko rokov po Tappertovej smrti sa ukáže, že nielen Nemcami zbožňovaný a milovaný herec o temnej kapitole svojej minulosti po celý živol mlčal.

 

Horst Tappert bol členom Waffen-SS počas druhej svetovej vojny. Informoval o tom „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ s odvolaním sa na solingenského sociológa Jörga Beckera. Ten v priebehu svojho knižného výskumu narazil na Tappertovo možné zapojenie do Himmlerových elitných SS-jednotiek.

 

Žiadosť adresovaná nemeckému úradu pre upozorňovanie najbližších príbuzných na padlých vojakov v nemeckom Wehrmachte (WASt) v Berlíne potom odhalila, že vtedy 20-ročný muž bol členom náhradného protilietadlového oddielu SS v Arolsene.

 

Dňa 22. marca 1943 Horst Tappert ohlásil svoje členstvo v SS Panzergrenadier Regiment 1 „Totenkopf“, ktorý vtedy pôsobil v Rusku a vraždil aj zajatých Rusov.

 

Podľa „FAZ“ spoločnosť WASt potvrdila spoľahlivosť svojich informácií.  

 

Mlčanie poškodilo imidž obľúbeného herca.

 

Tappert, ktorý zomrel v roku 2008, o svojom pobyte na fronte počas svojho života povedal len málo. Vo svojich memoároch, ako aj vo všetkých ostatných vojnových vyjadreniach o svojom členstve v SS mlčal. Uviedol len to, že bol nasadený ako zdravotník a na konci vojny sa dostal do zajatia. Nie je to však potvrdené.

 

Nie je jasné, prečo herec po vojne nepriznal svoju minulosť. Zrejme sa bál verejného odsúdenia a azda aj justičného konania. Podľa doterajších poznatkov mal Tappert v pluku SS hodnosť jednoduchého granátnika.

 

Nie je známe, či sa aktívne aj sám podieľal na vojnových zločinoch spáchaných touto obávanou divíziou počas ruského ťaženia. Možno to ale s veľkou pravdepodobnosťou predpokladať.

 

To, že sa jeho rola počas nacizmu už nikdy nevyjasní, poškodzuje imidž herca. Jeho mlčanie počas života vrhá veľký tieň na človeka Horsta Tapperta.