Haimbuchner FPÖ, budúci kancelár(?)vyhlásil: „Nechceme v Rakúsku paralelné spoločnosti ako je to v Nemecku“

07.06.2024 11:34

V Rakúsku budú na jeseň voľby a pravicová konzervatívna FPÖ má veľkú šancu mať prvýkrát svojho kancelára.

To by znamelo veľký obrat v súčasnej rakúskej politike – o.i. zmena postoja k Bruselu, k NATO i k vojne na Ukrajine. Kancelárom by v tom prípade zrejme nebol šéf FPÖ Herbert Kickl, ale jeho stranícky kolega a dobrý priateľ Manfred Haimbuchner.

 

Najvyšším kandidátom strany na túto funkciu je síce Herbert Kickl, ale Rakúska ľudová strana (ÖVP), ktorá v súčasnosti vládne, oznámila, že ho za kancelára nikdy nebude podporovať. Proti Haimbuchnerovi ale nemá námietky, a tak by mohol byť kompromisným kandidátom FPÖ na kancelára.  

Je doktorom práva a je od roku 2015 podpredsedom vlády Horného Rakúska v koalícii s ÖVP.

 

 

Haimbuchner v médiách povedal už aj to, aké hodnoty sú pre neho najdôležitešie:

 

Pracovitosť, spoľahlivosť, vlasť a bezpečnosť, rodina, ale len ako spoločenstvo muža a ženy, z ktorého vychádzajú deti. Rodina je najdôležitejším spoločenstvom solidarity v živote. Spoločnosť funguje tým lepšie, čím viac sa môže spoľahnúť na intaktné rodiny.

 

To je jasný odklon od Bruselu.

Tento muž má politicky veľkú príbuznosť a veľkú blízkosť k Viktorovi Orbánovi i k Robertovi Ficovi.

 

Pre Haimbuchnera politika je mimoriadne dôležité striktné odmietnutie nelegálnych migrantov z jeho krajiny:

 

„Ide predsa o našu národnú bezpečnosť. Už nechcem v Rakúsku vidieť žiadnych nových žiadateľov o azyl. Nechceme paralelné spoločnosti ako na niektorých miestach v Nemecku. Nechceme, aby v triede s 25 žiakmi boli len dve rakúske deti. Tí, ktorí to umožňujú, sú nepriatelia ústavy (tým nepriamo, ale jasne naznačil, že v Nemecku vládnu nepriatelia ústavy!).

 

Niečo také masívne poškodzuje naše Rakúsko a naše spolužitie. Žiaľ, práve nedávne atentáty na policajtov v Nemecku a Rakúsku za bieleho dňa v uliciach miest dokazujú, že v ničom nepreháňam.“

 

Haimbuchner vyhlásil aj to, že chce bezpodmienečne presadiť aj odklon od bruselskej zelenej dohody, ktorá bola ešte posilnená v Rakúsku, lebo nespravodlivo a protipodnikateľsky zaťažuje občanov a firmy.

 

K tomu ešte dodal:

 

„Nebudeme sa klaňať utopistom z Bruselu. V EÚ budeme rozhodne pôsobiť sebavedomejšie. Samozrejme, že kancelár FPÖ bude rokovať seriózne, ale Brusel by si mal uvedomiť, že sme suverénna krajina a nie sme žiadna ´hlasovacia bábka´, ktorá poslušne vytvára jednomyseľnosť. A určite budeme v Bruseli hľadať partnerov, ktorí znovu vdýchnu život princípu subsidiarity.

 

Nemecký maistream sa možného nového kancelára vo Viedni pýtal:

 

„Podporila by FPÖ ďalšie sankcie voči Rusku v Bruseli, ktoré by si vyžadovali jednomyseľnosť?

 

Haimbuchner:

„Aký zmysel by to malo? Cieľom musí byť ukončenie vojny prostredníctvom dialógu. Ako to jasne už ukázala minulosť, tak sankcie nie sú správnym spôsobom riešenia tohto konfliktu.“