Firewall („múr z ohňa“), ktorý položili etablované strany medzi seba a AfD padol: CDU zvolila podpredsedu Saského parlamentu z AfD!

09.10.2024 21:14

Ustanovujúca schôdza Saského krajinského palamentu prebehla harmonicky - a je veľkým prekvapením, že jasnou väčšinou bol zvolný kandidát AfD André Wendt za druhého podpredsedu Krajinského parlamentu. 53-ročný muž získal už hneď v prvom kole hlasovania 84 hlasov. AfD má však len 40 zo 120 kresiel.

 

Wendt získal najmenej 44 hlasov od ostatných frakcií. Keďže šesť ľavicových, sedem zelených a desať poslancov SPD odmietlo už vopred hlasovať za politika AfD, tak všetky tieto hlasy zrejme prišli od CDU (41 kresiel) a BSW (15).

 

S kyticou kvetov po voľbách zablahoželala Wendtovi aj šéfka saskej BSW Sabine Zimmermann.

 

„To znamená, že na prvom zasadnutí nového krajinského parlamentu je „firewall“ prakticky preč,“ povedal s radosťou médiám Jan Zwerg, parlamentný šéf poslaneckého klubu AfD.

AfD je druhá najsilnejšia frakcia – len tesne za CDU -  v parlamente.

 

Po prvý raz v Nemecku bol teraz v Sasku povalený firewall, ktorý najviac obhajovala práve CDU, pričom jej šéf Friedrich Merz neustále zdôrazňoval, že nesmie nikdy padnúť!

 

Medzi CDU a AfD v Sasku boli zrejme vopred urobené dohody.

 

Voľby predsedu a prvého zástupcu krajinského parlamentu už prebehli veľkou väčšinou. Nový šéf parlamentu Alexander Dierks (CDU) získal 97 zo 119 hlasov. Iba 14 hlasovalo proti a osem sa zdržalo hlasovania. Plne ho podporili AfD, ako aj BSW.

 

Kto teraz bude vládnuť Sasku?

 

Kandidátka CDU Ines Sabarowski (57) získala ako prvá podpredsedníčka aj 95 hlasov – najviac ich zrejme pochádzali z frakcií CDU a AfD. Nasledovala voľba muža AfD Wendta.

 

Ďalší dvaja kandidáti však už mali problém presadiť sa. Muž BSW Jörg Scheibe sa prebojoval až v druhom kole hlasovania so 71 hlasmi.

A Albrecht Pallas (SPD) musel urobiť dokonca tri pokusy, kým získal 60 hlasov, čo je polovica všetkých poslancov.

 

V Sasku v súčasnosti CDU, BSW a SPD vedú rozhovory o možnom zostavení  vlády. Majú 66 mandátov.

 

Doterajšia čierno-červeno-zelená koalícia bola 1. septembra  deptajúco porazená vo voľbách.

 

Pritom CDU a SPD dosiahli svoje najhoršie výsledky od znovuzjednotenia Nemecka.