Exšéf Porsche Wiedeking: „Politici Habeck, Scholz, Lang, Kühnert a ďalší sú neschopní laici, ktorí zlyhali v civilnom živote. Nechcem vládu semaforu!“

16.09.2024 11:51

Wendelin Wiedeking (72) bol šéfom autokoncernu Porsche v rokoch 1993 až 2009 a v 90. rokoch priviedol skrachovanú značku Porsche späť do čiernych čísel. Je všestranne vzdelaným človekom s bohatými skúsenosťami.

 

V katastrofálnej situácii, v akej sa nemecká ekonomika v súčasnosti nachádza, otvorene povedal v nemeckých médiách, akú má mienku o nemeckých politikoch, ktorí majú moc. 

 

A Wiedeking nehovorí absolútne nič dobré o súčasných ľavicovo-zelených rozhodovateľoch!

 

Je nesporným faktom, že Nemecko je v dramatickej veľkej recesii, a to nielen ekonomickej. Početné sektory, systémy a štruktúry, ktoré ešte pred 20 rokmi veľmi dobre fungovali, teraz zlyhávajú a či dokonca kolabujú.

Za tieto všetky tu spomeniem len Deutsche Bundesbahn – Nemecké Železnice (celé roky ich dosť často používam), voľakedy vychýrené a obdivované, o.i. aj kvôli svojej príslovečnej presnosti, sú dnes vo veľmi mizernom stave a viac ako každý druhý vlak má meškanie.

Bežne je to meškanie do hodiny a neraz aj dve hodiny i viac!

 

Desivý prízrak deindustrializácie krajiny je už takmer všadeprítomný – a čo Nemcov azda najviac hnevá a deprimuje je to, že ich najväčšia hrdosť a pýcha, kľúčový nemecký automobilový priemysel je vo vážnej hospodárskej kríze:

 

Veľké prepady predaja, prepady elektrických áut, hroziace a aj reálne zatváranie závodov a prepúšťanie vo VW, nízke ceny akcií BMW, Mercedes, Volkswagen. Pričom dodávatelia áut sa obávajú o svoju existenciu, alebo mnohí už emigrovali do zahraničia.

 

 

Vendelin Wiedeking otvorene kritizuje zlé pomery v krajine:

 

„Postmaterialistická ideológia ničí najdôležitejší ekonomický faktor Európy.

 

Nemeckí politici vytvorili usmernenia, ktoré boli neprijateľné. Môžete si želať čokoľvek, ale musí to byť aj uskutočniteľné. Na nemecký, ale aj na celý európsky automobilový priemysel je toho zaťaženia príliš veľa. Autoproducentom hrozili vysoké sankcie a ak nesplnia požiadavky na emisie CO2, budú budúci rok splatné pokuty vo výške 15 miliárd eur.

Politici dusia najdôležitejší ekonomický faktor, ktorý Európa má, a tak je prosperita vo veľkom ohrození.

 

Prijali sa zákony, ktoré majú dnes dôsledky pre mnohé spoločnosti: Bude sa prepúšťať, bude to na úkor mnoho ľudí. Strácame najdôležitejší ekonomický faktor, ktorý máme, a tým aj veľkú časť našej prosperity.

A čo je veľmi zlé, tak máme zbabelých manažérov, ktorí odmietajú konflikty, ale potom ich ani nevedia riešiť.

Dnes už neexistujú žiadne verejné vyhlásenia o nerovnováhe medzi politikou a biznisom... Je mi to veľmi ľúto, pretože tento otvorený dialóg a formovanie názorov širokej verejnosti sú dôležité.

Ale nedostatočnou prácou s verejnosťou ekonomika signalizuje, že je spokojná so všetkým, čo politici hovoria. Toto je veľká chyba."

 

 

A Wiedeking si vôbec nedáva pred ústa servítku, keď o.i. povie o politikoch aj tieto vyhlásenia:

 

„Dnes nás ovládajú politici, ktorí v podstate nemajú žiadne skutočné profesionálne skúsenosti.

 

Pani Lang zo Zelených nemá o ekonomike ani potuchy... Pán Kühnert z SPD... ukončil len jednoduché štúdium a pracoval v call centre.

A títo dvaja vládcovia majú definovať, čo má robiť Nemecko? V ktorej krajine sme to skončili? Ovládajú nás laici, ktorí sa nič nenaučili a v živote nič nedosiahli, okrem toho, že veľa hovoria v politike.

 

A kancelár Scholz? Ten je veľmi slabý pri vládnutí!

 

Je pre mňa najväčším sklamaním zo všetkých. Poznám ho osobne a párkrát som sa s ním stretol. A musím byť úprimný, nikdy som si nepredstavoval, že bude až taký zlý v riadení krajiny.

 

Minister hospodárstva Habeck je bez odbornej kompetencie!

 

Musíme ale pozerať dopredu a dúfať. Musíme sa spoľahnúť na silné osobnosti, ktoré teraz majú odbornosť, a síce veľkú odbornosť. Absolútne odopieram Habeckovi túto odbornosť v zmysle podnikania.“

 

Zámerný!!! hospodársky a sociálny úpadok našich občanov nesmierne znepokojuje – a to nie je dobrá situácia pre štát!

 

Veľa dodávateľov, veľa strojných inžinierov, oceliarní a ďalší bojujú o svoju existenciu. Všetko je tu také drahé. A je jasné, kde to skončí.

 

Nemecko sme poriadne rozpálili, a to vo všetkých kútoch súčasne. A to ľudia nevydržia. Môžem len veľmi dúfať, že ďalšia vláda už nebude vládou semaforu!“

 

 

Na tomto mieste aspoň toľko z názorov neobyčajne rozhľadeného a múdreho muža – dlhoročného šéfa Porsche-Koncernu.

 

Možno vychádzať z toho, že v nejednom svojom názore má Wiedeking blízko k politike Sahry Wagenknecht.