Experti: Mysteriózna záhada našej galaxie! Prečo sa len táto galaxia nahchádza v kozmickej prázdnote, širokej 2 miliardy svetelných rokov?

17.09.2024 10:21

Nový astronomicko-kozmologický výskum naznačuje, že kozmická prázdnota, ktorú označujeme ako KBC, je oblasť relatívne prázdneho priestoru v kozme a má rozlohu dve miliardy svetelných rokov a naša galaxia leží priamo v jej strede.

 

Naša domovská galaxia, Mliečna dráha, je len jednou z miliárd galaxií v našom vesmíre.

Takže celkovo nie sme takí výnimoční. Ale keď si priblížime naše vesmírne susedstvo, tak tento príbeh sa začne meniť.

 

Pribúdajúce dôkazy naznačujú, že sme „umiestnení“ v centre obrovskej kozmickej prázdnoty – najväčšej, akú sme kedy pozorovali.

 

Astronómovia prvýkrát spozorovali túto prázdnotu v roku 2013 a odvtedy sa hromadia dôkazy o jej existencii.

 

Najzáhadnejšie na tomto zvláštnom fenoméne ale je to, že táto obrovská prázdnota by v skutočnosti podľa toho, čo dosiaľ o kozme vieme, nemala vôbec existovať. Fyzikálne zákony, tak ako ich poznáme, jej takpovediac odopierajú právo na existenciu!

 

Ak však existuje, tak potom to znamená, že veľmi pravdepodobne nie je niečo v poriadku s naším chápaním a poznaním kozmu. Potom musí existovať v oblasti astrofyzikálnych zákonov a rovníc niečo, o čom nevieme.

 

Podľa základnej teórie kozmológie, takzvaného kozmologického princípu, by hmota vo vesmíre mala byť rovnomerne rozložená vo veľmi veľkých mierkach.

 

Dôvodom tohto predpokladu je, že vedci môžu aplikovať rovnaké fyzikálne zákony na blízke objekty, ako aj na objekty na okraji raného kozmu, teda aj na veľmi vzdialené objekty.

 

Vyjadrené inými slovami: 

Všetko v kozme musí fungovať podľa rovnakých univerzálnych zákonov.

 

Toto je vo svojej základnej podstate jednoduchý a veľmi logický prístup k štúdiu a pochopeniu nášho kozmu.

 

Z toho ale potom jasne vyplýva, že prázdnoty – ako tá, v ktorej by sme podľa nového objavu mali žiť – by nemali existovať.