Exminister Dobrindt (CSU): "Zelení zrýchľujú polarizáciu v našej spoločnosti a ťahajú ju dole"

13.10.2024 22:50

Únia sa dohaduje, ako naložiť so Zelenými. Líder regionálnej skupiny CSU Alexander Dobrindt kritizuje oddanosť krajinských premiérov Wüsta a Günthera (CDU) ich zeleným koaličným partnerom. 

"Nemecko nechce byť pokusným králikom pre ľavicovo-zelené ideologické projekty“, povedal Dobrindt pre médiá.

 

Krátko po ohlásení kandidatúry lídra CDU Friedricha Merza na kancelára sa v Únii rozprúdila debata o tom, ako sa vysporiadať so Zelenými. 

Líder regionálnej skupiny CSU Alexander Dobrindt kritizoval odhodlanie premiérov CDU Hendrika Wüsta (Severné Porýnie-Vestfálsko) a Daniela Günthera (Šlezvicko-Holštajnsko) spolupracovať aj naďalej so svojimi zelenými koaličnými partnermi.

 

„Jeden alebo dvaja čierno-zelení romantici v spolkových krajinách si musia uvedomiť, že Nemecko sa ani nechce prevychovávať, ani nechce byť pokusným králikom pre ľavicovo-zelené ideologické projekty,“ 

povedal Dobrindt pre noviny Rheinische Post.

 

A ďalej: „Zelení sú akcelerátorom polarizácie v našej spoločnosti a sú vo veľkej miere zodpovední za ďalší rast radikálnych strán ako AfD. Nemecko potrebuje zmenu politiky, a to je u Zelených absolútne nepredstaviteľné.

 

Wüst a Günther nedávno na spoločnom vystúpení v Kieli vyzdvihli úspešnú spoluprácu so Zelenými vo svojich krajinách. Išli tým proti línii lídra CSU Markusa Södera, ktorý po federálnych voľbách v roku 2025 vylučuje koalíciu so Zelenými za Úniu.

 

Treba ale dodať, že Alexander Dobrindt tu trpí pozoruhodným potláčaním reality. AfD nevznikla z ničoho, ale skôr bola dôsledkom celých rokov zlých rozhodnutí a politickej nerovnováhy, ktorú z veľkej časti vytvorila CDU za Merkel. A spolu SPD a Zelenými v závese presadzovala politiku, ktorá  občanom a Nemecku nesmierne škodila. 

 

Preto obviňovať teraz Zelených z toho, že vznikla AfD a nehovoriť o uznaní vlastnej zodpovednosti za katastrofálny stav nemeckej spoločnosti je fraška a ukazuje politické zlyhanie Únie v priebehu rokov a tým aj zlyhanie Dobrindta!