EÚ sa odrazu intenzívne usiluje nadviazať kontakt s Trumpom po tom, ako Biden nazval Zelenského Putinom

14.07.2024 22:01

Po vrcholovom stretnutí NATO vo Washingtone európski diplomati už nie sú pod tlakom svojich nadriadených v EÚ, ktorí im predtým neodporúčali (zakazovali) komunikovať s tímom Donalda Trumpa,

píše o tom Politico.

 

Európski lídri „zamrzli v šoku“ na pódiu summitu NATO, keď americký prezident Joe Biden na záverečnom ceremoniáli vo Washingtone označil Vladimira Zelenského za „ukrajinského prezidenta Vladimira Putina“.

 

Podľa európskeho vydania Politico sa potom mnohé krajiny EÚ začali snažiť o kontakty s tímom bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, pričom jeho víťazstvo v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v USA je čoraz pravdepodobnejšie – a teraz po atentáte na neho to platí ešte viac.

 

„Európski lídri na pódiu zamrzli v šoku, no popri tom sa zo všetkých síl snažili usmievať a tlieskať. Nikto z nich sa potom neodvážil diskutovať o tomto incidente s Bidenovým tímom,“

povedal pre Politico dobre informovaný diplomatický zdroj z USA. 

 

Noviny poznamenali, že po incidente jeden z účastníkov ceremoniálu poslal novinárom Politico textovú správu, v ktorej sa k incidentu vyjadril aj pomocou nadávok.

 

Jeden vysoký európsky diplomat vo Washingtone uviedol, že mnohí z jeho kolegov sú v súčasnosti zaneprázdnení nadväzovaním kontaktov s členmi Trumpovho tímu:

 

„Organizujú stretnutia, zháňajú pozvánky na podujatia, na ktorých sa zúčastňujú blízki Trumpovi priaznivci, a pozývajú ich na drahé večere“.

 

Politico zdôrazňuje, že tento postoj zastávajú nielen krajiny EÚ, ale aj Veľká Británia, ktorá sa domnieva, že Bidenove čoraz častejšie verejné rétorické prešľapy nielenže narúšajú jeho prezidentskú kampaň, ale že fakticky aj znížili jeho výhliadky na úspech na minimum.

 

A Briti explicitne tvrdia aj to, že sú oveľa lepšie pripravení na Trumpovo volebné víťazstvo ako to bolo naposledy v roku 2016.