Egypt tajný spojenec Putina? Poslanec CDU zatknutý na egyptskom letisku a vypočúvaný v Hurghade!

08.09.2024 17:24

Egyptská tajná služba zaradila viacerých nemeckých politikov na čiernu listinu. Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier sa v stredu aj preto stretne s vodcom egyptskej vojenskej diktatúry prezidentom Abdalom Fattahom al-Sisim (tak Sisiho titulujú západné médiá) - a vo vrecku má výhražne apelujúci list od jedného nemeckého politika pre egyptskú vládu!

 

V tejto súvislosti pripomeniem, že je (často zabúdaným) „verejným tajomstvom“, ako veľmi egyptský prezident obdivuje  Vladimíra Putina, okrem iného preto, že sa nielenže vzoprel Západu a v prvom rade USA, ale že robí všetko pre to, aby už konečne prišlo k rozpadu a zániku jeho „koloniálnych“ nárokov na  celý svet, vrátane Číny i Ruska.

 

A prezident al-Sissi  nič nenávidí tak veľmi ako britský kolonializmus, pod ktorým Egypt veľmi dlho trpel.

 

Expert na ľudské práva Michael Brand (50, CDU) odletel v auguste 2024 na letnú dovolenku do Hurghady pri Červenom mori a bol zatknutý a vypočúvaný bezpečnostnými zložkami Egypta pri pasovej kontrole!

Michael Brand bol v minulosti  veľmi kritický voči egyptskej vláde. 

Z pohľadu Egypta dokonca bol veľmi nepriateľsky kritický. Pravdepodobne je však za jeho zatknutím aj niečo viac.

 

Putinov tajný spojenec? Podľa „Ukraine Leaks“ chcel Egypt prepašovať rakety do Ruska

 

Egypt je v Bielom Dome považovaný za dôležitého partnera USA (to ale vôbec neplatí obojstranne, okrem toho aj Egypt už veľmi „sympatizuje“ s BRICS-om) na Blízkom východe. Podľa správy uniknuté tajné dokumenty ukazujú plány, ktoré sa americkému prezidentovi Bidenovi pravdepodobne vôbec nepáčili.

 

Podľa amerických informácií je ťažké rozhodnúť, či prípad nazvať „úniky tajných dokumentov“, „úniky USA“ alebo „úniky Ukrajiny“. Pretože zatiaľ nie je verejne známe, kto tie vojenské listy distribuoval – a či sú pravé v celom rozsahu alebo s nimi následne bolo manipulované.

 

To celé sa odohralo už dávnejšie a Pentagon označil únik za „veľmi vážne“ riziko národnej bezpečnosti – nikdy ale bližšie neoznámil, v čom konkrétne pozostávalo. Ako informoval Washington Post, únik ukazuje aj to, že Egypt chcel dodať Rusku zbrane.

 

Ale či ich len chcel, alebo už dávnejšie aj dodal, o tom  sa oficiálne na Západe nič bližšie nevie. Možné je aj to,  že sa to vie, ale sa to nehovorí.

 

„Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí vraj plánoval vyrobiť 40 000 rakiet pre Rusko. Inštruoval úradníkov, aby to a ako aj ich  odoslanie udržali v tajnosti, aby sa predišlo problémom so Západom,“

informoval Washington Post s odvolaním sa na jeden z uniknutých dokumentov.

 

Noviny však výslovne neuvádzajú, prečo má Moskva záujem o nákup rakiet. Americké noviny tiež zdôraznili, že pravosť dokumentu nebolo možné overiť.

 

Aj z toho vidno, že USA  buď veľa utajujú, alebo málo vedia! Ako často v podobných prípadoch!