Dokonca aj mainstream je zhrozený: „Prezident Biden podal v televíznom dueli šokujúco slabý výkon. Demokrati majú skutočne dôvod na paniku.“

28.06.2024 21:12

Nemecký mainstream v minulosti všade, kde sa to len trochu dalo, robil z Bidena supermana a z Trumpa hlupáka. V tomto prípade to už ale v žiadnom prípade nešlo. Celý svet bol svedkom totálneho zlyhania Bidena.

 

Nemecký prosystémový t-online.de to komentoval takto:

 

„Televízny duel medzi americkým prezidentom Joe Bidenom a jeho predchodcom Donaldom Trumpom bol pre amerických demokratov zjavnou katastrofou. Biden vyzeral slabý, jeho hlas bol naštrbený a tichý a občas strácal prehľad o svojich odpovediach. Nebol schopný rázne čeliť početným klamstvám svojho predchodcu. Jeho výkon bol úplným zlyhaním.

 

V dueli sa vo štvrtok večer proti sebe postavili súčasný prezident a odsúdený zločinec. Napriek tomu Biden v mnohých otázkach nedokázal zabodovať proti Trumpovi. Namiesto toho sa po ich diskusii teraz vynára závažná otázka: Je Biden príliš starý na ďalšie funkčné obdobie? Televízny súboj nielenže dá novú muníciu jeho kritikom, ale aj zatiaľ nerozhodnutí Američania budú po tomto vystúpení pochybovať o Bidenovej schopnosti vykonávať prezidentské povinnosti. A je to tak správne.

 

Hoci je 78-ročný Trump od Bidena mladší len o tri roky, v ten večer sa v súboji o voličov v prezidentských voľbách v USA javil výrazne zdatnejší ako jeho súper. Biden na začiatku hovoril nezrozumiteľne a oveľa pomalšie ako Trump. Kašľal a zrejme bol v zlom zdravotnom stave. Bolo až bolestivé sledovať, ako americký prezident občas hľadal tie správne slová.

 

To je pre demokratov mimoriadne nepríjemné. Pretože na rozdiel od kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2020 priebeh tohto duelu bol naplánovaný lepšie a férovejšie ako ten v minulosti. Pre Bidena to mala byť príležitosť z hľadiska obsahu byť lepší ako jeho konkurent - pretože Trump poskytuje dobrý  cieľ na zásahy. Namiesto toho Trump šíril svoje lži a tvrdil, že Bidena platí Čína. Neodporoval mu ale ani Biden, ani moderátori.

 

Trump na tom tiež nebol najlepšie a ponúkol Bidenovi množstvo prihrávok, ktoré väčšinou zostali nevyužité. Republikán neodpovedal na otázky, keď sa ho pýtali na obvinenia proti nemu alebo na jeho zodpovednosť za útok na Kapitol v januári 2021, a nevyzeral byť v tom presvedčivý.

Tvrdil, že šéf Kremľa Vladimir Putin by nikdy nezaútočil na Ukrajinu, keby bol vo funkcii on – ale neuviedol dôvody, prečo to tvrdí.

 

V súvislosti s klimatickou krízou Trump jednoducho vyhlásil, že je za čistú vodu a čistý vzduch. Nič viac. Predovšetkým sa prepracoval k bodom, ktoré chcel v dueli dosiahnuť, pričom zdôraznil svoje údajné ekonomické úspechy a svoje opatrenia proti nekontrolovanej imigrácii.

 

Trumpov výkon bol zlý, no aj tak z tohto duelu vychádza ako víťaz. Biden totiž ndosiahol svoj hlavný cieľ: Mal sa objaviť rovnako energicky ako jeho súper, aby mu Američania dôverovali, že dokáže vydržať ďalšie celé funkčné obdobie, ktoré je náročné na jeho zdravie. Nepodarilo sa mu to. Práve naopak.

 

Biden má za sebou množstvo politických úspechov. Ale v tejto debate nedokázal získať body. Namiesto toho bola jeho krehkosť takmer žalostná. Ale nikto nie je zvolený z ľútosti. Debata ukázala, že ani Trump, ani Biden by nemali byť budúcim prezidentom USA – Američania si zaslúžia lepšieho.

 

Prvé prieskumy ale ukazujú jasný výsledok.

Donald Trump zjavne jednoznačne vyhral televízny duel proti Joe Bidenovi. Prvý prieskum televíznej stanice CNN ukazuje, že 67 percent opýtaných vidí Trumpa ako víťaza.

Biden presvedčil len 33 percent.

Pred debatou len  55 percent tých istých respondentov očakávalo, že Trump vyhrá.“

 

Pro-Demokratický nemecký mainstream sa ale vo svojom pro-Bidenovskom fandení nedokázal celkom zaprieť a hoci viackrát priznal, že Biden by bol na základe svojho zdravotného stavu ako prezident v ďalšom období celkom neschopný, tak potom na záver lživo uviedol, že ani jeden z nich by nemal byť prezidentom.

A tým ich dal na rovnakú úroveň!  Čo je samozrejme absurdné tvrdenie, lebo Trump je niekde úplne inde ako úbožiak, dementný Joe Biden.