Dnes a či zajtra Bidenov posledný deň ako prezidentský kandidát? Bude korona „rafinovanou“ zámienkou odchodu? Alebo sa priamo prizná „trpká“ pravda?

18.07.2024 15:16

Joe Biden v posledných dňoch odriekol niekoľko verejných vystúpení a teraz mal vraj pozitívny test na koronu a preto okamžite zrušil aj ďalšie verejné podujatia.

 

Hovorkyňa Bieleho Domu Karine Jean-Pierre sa k tomu vyjadrila len stručne a oznámila, že  prezident má „mierne príznaky“, lebo  je očkovaný a preto posilnený.

K tomu ešte dodala, že sa vráti do Delaware, izoluje sa tam a bude pokračovať vo svojich oficiálnych povinnostiach odtiaľ.

 

Faktom ale je, že najvyšší Demokrati sa obracajú proti nemu – a kritika z ich strany, že sa len tvrdohlavo a nezmyselne chce udržať pri moci - je čoraz hlasnejšia. Demokrati sa obávajú úplnej porážky v úrade prezidenta, v Senáte a aj v Snemovni reprezentantov.

 

Pre Joe Bidena je vzduch výrazne redší a má to viacero dôvodov:

 

Po prvé, katastrofálny prieskum tlačovej agentúry AP, podľa ktorého takmer dve tretiny Demokratov zastávajú názor, že by sa Biden mal stiahnuť.

 

Po druhé, traja absolútne dôležití Demokrati si teraz zobrali prezidenta do „parády“. Dôrazne varovali Bidena, aby nezotrvával na svojej kandidatúre.

 

Ide o najvyšších Demokratov, Chucka Schumera, vodcu väčšiny v Senáte, Hakeema Jeffriesa, ktorý je menšinovým vodcom v Snemovni reprezentantov. Treťou osobou je bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosi. Všetci traja viedli v posledných dňoch s Bidenom samostatné rozhovory.

 

A po tretie, široká základňa členov strany Demokratov už vyjadrila veľké obavy, že lipnutie Bidena na moci by mohlo spôsobiť, že Demokrati napokon v novembri prídu o všetko, lebo sa bude voliť nielen prezident, ale aj novopridelená, približne tretina kresiel v Senáte. Okrem toho musí byť obsadená celá Snemovňa reprezentantov. Demokratom hrozí úplná facka!

 

Schumer, Jeffries a Pelosi tomu chcú za každú cenu zabrániť – a tak dotlačili Bidena do krízových rozhovorov.

Rozhovor medzi Jeffriesom a Bidenom sa odohral minulý štvrtok. Politik, ktorý zastupuje newyorské štvrte Brooklyn a Queens, potom straníckym kolegom napísal:

 

„V rozhovore s prezidentom Bidenom som priamo vyjadril celý rad postrehov, úprimných pohľadov a záverov o ceste vpred, ktoré naša skupina nedávno zdieľala.“

 

Schumer (senátor za New York) hovoril s Bidenom v sobotu – krátko pred pokusom o atentát na Donalda Trumpa, ktorý diskusiu o Bidenovom veku nakrátko odsunul do úzadia. V reakcii na správy v stredu Schumerova kancelária stručne uviedla, že senátor Bidenovi sprostredkoval názory svojej skupiny.

 

Jedno je však jasné:

Počas oboch osobných stretnutí zrejme zazneli oveľa jasnejšie a tvrdšie slová, ako naznačujú vyhlásenia. Podľa denníka The Washington Post bolo Bidenovi dôrazne povedané, že jeho súčasný postoj by veľmi vážne „ohrozil“ Demokratickú stranu v USA.

 

Pelosi v telefonáte s Bidenom poukázala aj na jeho miznúcu podporu medzi obyvateľstvom a prezident vraj reagoval neprimerane.

Následne ho upozornila aj na jeho zlé čísla v prieskumoch - bol to druhý krízový rozhovor vplyvnej Demokratky s Bidenom.

 

Čierne mraky nad jeho hlavou čoraz viac hustnú  a v utorok si Biden po prvýkrát  pootvoril zadné dvierka k odchodu.

 

V rozhovore pre BET News povedal:

 

„Keby som mal nejakú chorobu alebo keby za mnou prišli lekári a povedali: ‚Máš ten alebo ten problém, premýšľal by som o odchode.“

 

Biden teraz zrušil aj vystúpenie na kampani v Las Vegas, a to údajne kvôli „všeobecnej nevoľnosti“ pri korone. Môže to byť napokon  táto zvláštna korona, ktorá mu umožní v najbližších hodinách a či dňoch odchod v „cti a so vztýčenou hlavou“.