Dlhá vojna na Ukrajine zmenila aj Rusko, jeho spoločnosť a veľmi aj Vladimira Putina

14.09.2024 22:18

Rusko bojuje na Ukrajine nielen proti ukrajinskej armáde, ale aj proti USA, NATO, Nemecku, Veľkej Británii, Francúzsku – v skutočnosti teda proti celému Západu.

 

Prezident Putin stratil aj poslednú štipku zo svojej dôvery voči akejkoľvek korektnosti zo strany Západu.

 

Pritom ešte v roku 2 000 bol presvedčený o reálnosti mierovej kooperácie Ruska so Západom a predovšetkým s Nemeckom a EÚ.

 

Situácia sa medzičasom totálne zmenila a pre Putina sa Západ  a USA a NATO stali absolútnou hrozbou a najväčším ohrozením Ruska ako štátu.

A to nebezpečím pre Rusko a jeho občanov ešte oveľa väčším ako bol Napoleon Bonaparte alebo Adolf Hitler.

 

Fakticky celá ruská spoločnosť to medzičasom vníma podobne ako ruský prezident a zomkla sa okolo neho tak pevne, ako nikdy predtým.

 

Rusi majú na základe svojich historických skúsenosti a konfrontácií s mnohými nepriateľmi, ktorí ich cheli zničiť – ako Mongoli, Tatári, Turci, Švédi, Francúzi, Nemci a ďalší – veľmi dobre vyvinutý zmysel pre to, ako odvrátiť nebezpečie, ktoré elementárne chce zničiť ich existenciu a dobre vedia, kto ich pre ním môže zachrániť.

 

Tak napríklad boli presvedčeni, že Napoleona porazí Michal Ilarionovič Kutuzov a Hitlera zas Jozef Stalin.

 

V tomto prípade sú presvedčení, že to je Vladimír Putin, kto Rusko zachrání pred Západom, pred jeho zbraňami a pred jeho priam nekonečne veľkou dekadenciou a preto svojho prezidenta všemožne podporujú.

 

 

Rusko vo svojom boji proti západným zbraniam a proti generálom Západu a NATO získalo jedinečné skúsenosti a skvele odhalilo ich veľké slabiny a nedostatky.

 

Moskva teraz dobre vie, že tieto ruské skúsenosti a poznatky by mohli veľmi pomôcť aj ďalším odporcom Európy, USA, Západu a NATO.

 

Námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin na nedávnej bezpečnostnej konferencii v Číne ponúkol partnerským krajinám, o.i. Indii a Číne a ďalším odovzdanie poučení, poznatkov a skúseností Ruska z vojny na Ukrajine.

 

A záujem o ich odovzdanie bol zo strany partnerov Ruska obrovský.

 

Generál Kutuzov po svojom legendárnom víťazstve nad „nepremožiteľnou“ armádou slávneho Napoleona vyhlásil:

 

„Pokiaľ bude Rusko jednotné a svorné, tak sa nemusí nikdy obávať o svoju budúcnosť, lebo ho žiadna armáda na svete nikdy neporazí a preto Rusko bude večne žiť.“