Demokratom sa ich obvinenia Trumpa rúcajú ako domček z karát: Najvyšší súd USA ich sklamal - zrušil rozsudky za útok na Kapitol

28.06.2024 23:08

Najvyšší súd USA sťažuje stíhanie v súvislosti s útokom na Kapitol. 

 

Piatkové rozhodnutie Najvyššieho súdu by tiež mohlo zrušiť početné odsúdenia takzvaných výtržníkov a mať aj dôsledky na stíhanie bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa za pokus o volebný podvod vo Washingtone – ako to formulovali právnici  Demokratov a prokurátri, prívrženci Bidena.

 

Súd dospel k záveru, že trestný čin korupčného marenia, ovplyvňovania alebo marenia úradného konania možno na útok na Kapitol 6. januára 2021 uplatniť len v určitých prípadoch.

 

Za tento zločin boli okrem iného odsúdené stovky „výtržníkov“, ako ich označoval mainstream USA.

 

Trestný čin v tejto súvislosti je aj súčasťou obžaloby proti Trumpovi v procese z volebného podvodu v hlavnom meste USA.

 

Trumpovi priaznivci vtrhli do budovy parlamentu 6. januára 2021. Kongres vtedy formálne potvrdil víťazstvo demokrata Joe Bidena v prezidentských voľbách.

 

Trump počas prejavu podnecoval – podľa výmyslov amerického mainstreamu - svojich priaznivcov tvrdením, že ho obrali o volebné víťazstvo masívnym podvodom.

 

Obžaloba (samozrejme sosnovaná Demokratmi) v prípade údajného volebného podvodu proti Trumpovi vo Washingtone v minulosti tvrdila, že trestný čin v tomto prípade je právoplatný – bez ohľadu na rozhodnutie Najvyššieho súdu.

 

Táto taktika – ako sa ukázalo teraz – sa ale nevyplatila. Najvyšší súd USA to zrejme okrem  iného chápal aj ako urážlivé a arogantné znižovanie jeho autority a  v piatok prišla jeho odvetná reakcia a výrazne ukázal, kto je „pánom v ringu“!